A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak a költségvetésben

2023. június 20. 18:09
Elfogadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tegnap.
"Háborús időket élünk, amikor védelmi költségvetésre van szükség" – mondta Font Sándor elnök –, aki kiemelte, hogy a jövő évi tervezet a honvédelmi kiadások több mint nyolcszorosát, a rendvédelmi kiadásoknak pedig a háromszorosát tartalmazza 2010-hez képest.
 
A költségvetés mezőgazdasági fejezete 208,8, a nemzeti földalap 16,1, az uniós fejlesztések fejezet pedig 656,5 milliárd forint előirányzatot tartalmaz, amely összességében 881,4 milliárd forint.
A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak a költségvetésben
A költségvetésen kívül pedig 627,9 milliárd forint közvetlen európai uniós támogatás, vagyis összesen 1509 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar mezőgazdaság támogatására.
 
Ez a forrás elsősorban a Vidékfejlesztési Program keretében 2021-22-ben meghirdetett pályázati felhívásokon nyertes gazdálkodók és vállalkozások projektjeihez kapcsolódó, 2024-ben esedékes kifizetések, valamint mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások, agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási programok finanszírozását szolgálja.
 
Font Sándor szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a kutatásra és innovációra, a képzésre és az oktatásra, a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatására
Fotó: Czifrik Katalin
"Nemzetgazdasági, sőt, nemzetbiztonsági cél, hogy a magyar lakosság elsősorban a hazai termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, mert ellátási biztonságot is teremt. A hazai fogyasztók jobban bíznak a Magyarországon előállított termékekben” – mondta a politikus.
 
Aláhúzta, hogy a hazai mezőgazdaság több mint húszmillió ember ellátására képes. A kormány 2010 óta kiemelt figyelmet fordít az élelmiszeriparra, amely mind a kibocsátás, mind a foglalkoztatás és árbevétel tekintetében a legjelentősebb feldolgozóipari ágazatok között szerepel és a mezőgazdaság által előállított termékek feldolgozása révén megkerülhetetlen iparág.
 
Az utóbbi néhány évben jelentős volt a fejlődése árbevétel és export tekintetében, és a hatékonysága is javul. A termelékenység az elmúlt tíz évben még folyó áron is 40 százalékkal tudott bővülni.
 
Az élelmiszeripar ugyanakkor még mindig versenyhátrányban van a többi ágazathoz képest, ezért fontos a segítése egyedileg, dedikáld módon, támogatási és szabályozási szempontból egyaránt.
Az a cél, hogy minél magasabban feldolgozott legyen a megtermelt élelmiszer. Ennek érdekében arra van szükség, hogy minden vállalati méret és előállítási tevékenység támogathatóvá váljon. Az elmúlt években a fejlesztés elsősorban a családi és mikrogazdaságokra, valamint őstermelőkre fókuszált. A technológiaváltás, a modernizáció, az innováció és robotizáció fokozása, ezáltal a hatékonyságnövelés érdekében azonban
 
az élelmiszeripar szereplői számára mérettől és tevékenységtől függetlenül szükséges forrást biztosítani a 2021-27-es támogatási időszakban.
 
A mezőgazdaság fejlesztése során fontos szem előtt tartani a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a versenyképességet. Az ágazat kulcsfontosságú a gazdaság stabilitása szempontjából, hiszen, ha az időjárás nem rontja a termelési képességeket, akkor jelentős mértékben járul hozzá a hazai GDP-növekedéshez. A hazai lakosság élelmiszerellátása minden körülmény között biztosított, aminek az alapját az itthon megtermelt alapanyagok biztosítják.
 
Kiemelt figyelmet kell fordítani a kutatásra és innovációra, a képzésre és az oktatásra, a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatására.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Romániában folytatja terjeszkedését a Budapesti Értéktőzsde agrárcége

2023. június 19. 13:17
Kiterjedt kereskedelmi és gyártási hálózattal rendelkeznek.
 
Romániában folytatja terjeszkedését Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és piacvezető takarmánygyártója, az UBM Holding Nyrt. A cégcsoport romániai leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL június 15-én egy összesen több, mint 104 ezer négyzetméter alapterületű, 30-50 ezer tonna mezőgazdasági termény raktározására alkalmas telepet vásárolt Budești városában.
 
Az akvizíció eredményeképpen az UBM Agri Trade SRL – amely az előző, 2022. június 30-án lezárt üzleti évben 261,02 millió román lej, azaz közel 20 milliárd forint árbevételt produkált –, még profitábilisabbá teheti a tevékenységét.

Portfolio Agrárdíjak 2022: az év növénytermelője

2023. január 11. 10:33
Mintegy 3600 hektáron gazdálkodik Szarvas és környékén a Nagyrét Farm Kft., amelyből közel 1500 hektár saját és bérelt terület, 2000 hektáron pedig integrációt végeznek a közeli települések gazdálkodóinak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a vetéstől egészen a betakarításig a cég végez el minden munkafolyamatot a termelők részére. A Nagyrét Farm Kft. saját területeinek 50 százaléka öntözhető, ahol többek között paradicsomot, zöldborsót, csemegekukoricát, valamint őszi búza és őszi árpa vetőmagot termesztenek.