A magyar mezőgazdaság fenntartható

2023. május 08. 18:25
A magyar mezőgazdaság fenntartható, köszönhetően az olyan innovatív vállalkozásoknak, amelyek fejlesztéseik révén a körforgásos gazdaság megteremtésén dolgoznak - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Green Technológia Kft. csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezésének átadásán május 5.-én, pénteken a Győr-Moson-Sopron vármegyei Lébényben.
A magyar mezőgazdaság fenntartható
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Green Technológia Kft.-hez kerülő minden egyes műanyag termék, használati eszköz, amelyet a mezőgazdaságban használnak, az ma már nem hulladék, hanem az újrafeldolgozás alapanyaga, így újra használatba állítható. A már nem használt műanyag eszközök így nem rongálják a környezetet. Nagy István kiemelte, hogy jó döntés volt a mezőgazdasági fóliák gyűjtése érdekében kialakított begyűjtő hálózat kialakításának kormányzati támogatása. A következő célkitűzés az, hogy a hálózat gyűjtőhelyei mellé agglomeráló gépeket telepítenek - mondta, hozzátéve, hogy így a kész agglomerátumot csak a termékfeldolgozó helyekre kell szállítani, ami szintén a fenntartható jövőt szolgálná a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt. Az agrárminiszter a lébényi Green Technológia Kft.-ről elmondta, hogy a vállalkozás fejlesztései a magyar agrárium fontos mérföldkövei. Hozzátette: az újabb termékek előállításában a gazdák véleményére is számítanak abban, hogy mi az, amire leginkább szükségük van.
 
Nagy István kiemelte, hogy jó döntés volt a mezőgazdasági fóliák gyűjtése érdekében kialakított begyűjtő hálózat kialakításának kormányzati támogatása. A következő célkitűzés az, hogy a hálózat gyűjtőhelyei mellé agglomeráló gépeket telepítenek - mondta, hozzátéve, hogy így a kész agglomerátumot csak a termékfeldolgozó helyekre kell szállítani, ami szintén a fenntartható jövőt szolgálná a kevesebb károsanyag kibocsátás miatt.
 
AZ AGRÁRMINISZTER A LÉBÉNYI GREEN TECHNOLÓGIA KFT.-RŐL ELMONDTA, HOGY A VÁLLALKOZÁS FEJLESZTÉSEI A MAGYAR AGRÁRIUM FONTOS MÉRFÖLDKÖVEI.
Hozzátette: az újabb termékek előállításában a gazdák véleményére is számítanak abban, hogy mi az, amire leginkább szükségük van.
 
Nagy Lajos, a Green Technológia Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy a 250 millió forint önerőből telepített csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezés ötven kilométer hosszú terméket tud előállítani 24 óra alatt.
Nagy István agrárminiszter (j) és Nagy Lajos, a Green Csoport tulajdonos ügyvezetője a Green Technológia Kft. csepegtető- és öntözőcső-gyártó berendezésének átadásán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Lébényben 2023. május 5-én
 
 
A berendezéssel 16 és 20 milliméter átmérőjű csepegtetőcsövet és 25 milliméter átmérőjű főgerincet tudnak gyártani.
A FEJLESZTÉSSEL 15 EMBERRE NŐTT A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA  A TELEPHELYEN, amely majdnem a duplája a korábbi munkavállalói létszámnak.
 
Nagy Lajos felidézte, hogy 2021 tavaszán indították el Lébényben a száraz agglomerálást, ami megkapta a környezetbarát védjegyet. Ezzel egyidejűleg száz gyűjtőpontos hálózatot hoztak létre az országban a már nem használt mezőgazdasági fóliák és egyéb műanyag termékek gyűjtésére. A nyilvános céginformációs adatok szerint a mosonmagyaróvári székhelyű társaság árbevétele 2021-ben 537,5 millió forint volt, 429 millió forinttal több, mint egy évvel korábban. Adózott eredménye 51,1 millió forint lett, amely 44,2 millió forinttal emelkedett 2020-hoz képest.
 
forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok

2023. november 02. 13:20
Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be az agrárminiszter a Facebook-oldalán szerdán.
 
Nagy István videónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy „a tavalyi aszály, a háborús infláció, az elhibázott brüsszeli szankciók és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban”. Ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – tette hozzá.

Pusztító növénykórokozó baktérium tűnt fel három megyében

2023. március 31. 11:08
Nincs ellene vegyszer!
 
Három vármegyében - Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában - igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban – közölte a szervezet a honlapján csütörtökön.