A magyar tejipar előtt álló kihívások a 2015. évi külkereskedelmi adatok tükrében

2016. június 14. 09:02
Talán nem csak szakmai körökben ismert tény, hogy a tej és tejtermékek külkereskedelmi mutatói alapján az export szerkezetében jelenleg a legnagyobb részarányt a feldolgozatlan nyerstej értéke képviseli.

Az import szerkezetében egyenletesebb a termékkör alapú eloszlás, a legnagyobb értékben importált termék a sajt, de jelentős a tej, illetve a többi feldolgozott termék behozatala is.

A jelenlegi tejpiaci helyzetet jól jellemzi az egységárak alakulása is: habár 2015-ben a korábbi évnél több (452 ezer tonna (+6%)) tejet exportáltunk, de az ár (0,307 euró/kg) 21 százalékkal esett, így a tej exportértéke összességében 17 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől.

 

A belső fogyasztás egyre inkább eltolódik a feldolgozott termékek irányába – fotó: Shutterstock

Az egyes termékcsoportokat elemezve szinte minden feldolgozott termékkategóriában jelentős az import túlsúlya, ezáltal a feldolgozott importtermékek árszintje a belföldi árak tekintetében jelentős befolyásoló tényezővé válik. A feldolgozott termékek importjának egységárait elemezve látható, hogy a legnagyobb volumenben beérkező termékcsoportok egységára rendre alacsonyabb az exportált termékeknél. Mindez azt eredményezi, hogy a tejtermékek hazai előállítói a belföldi piacon is erős versenyhelyzetnek vannak kitéve.

Mivel tej- és tejtermékexport megközelítőleg azonos nagyságrendű az importtal (tejegyenértékre átszámítva), az ágazat jövedelemtermelő képessége szempontjából különösen fontos, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a termelés belső szerkezete, a feldolgozottság mértéke. Ráadásul a hazai fogyasztási prognózisok azt mutatják, hogy a belső fogyasztás egyre inkább eltolódik a feldolgozott termékek irányába. Ezt a keresletet most elsősorban importcikkek elégítik ki, de az ágazat jövője szempontjából létfontosságú lenne a belső piac e szegmensének visszafoglalása.

 

Nagymértékben nőtt a kosárérték – fotó: Shutterstock

A belső piacon való térnyerés szempontjából fontos megemlíteni, hogy a fogyasztók egyre inkább árérzékenyek. A piaci tendenciák azt mutatják, hogy 2010. környékén megjelent a kényszertudatos vásárlói kategória, akik kevesebbet fogyasztanak és olcsóbban. A 2014-es adatok szerint a lakóhelyhez közeli, jellemzően szűkebb áruválasztékot kínáló és jelentősen a saját márkákra támaszkodó diszkontüzletekben nagymértékben nőtt a kosárérték. Ez arra engedhet következtetni, hogy a nagybevásárlások egy része a városszéli hipermarketekből a diszkontokba helyeződik át. Az importtal versenyképes tejtermékek előállítása technológiai, illetve hatékonysági okokból főleg nagyüzemi keretek között, optimális mérethatékonyság mellett lehetséges.

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy a tejtermelés, illetve feldolgozás során realizálható jövedelem elegendő-e az adottságok jobb kihasználásához és a versenyben való helytálláshoz szükséges fejlesztések megvalósulásához? A jelenlegi tejpiaci helyzetben a feldolgozott termékek előállításához szükséges technológiai, illetve csomagolástechnikai beruházásokat a tejfeldolgozó üzemek várhatóan csak könnyített feltételekkel és jelentős állami támogatás mellett lesznek képesek megvalósítani.

Az a magyar mezőgazdasághoz kapcsolódóan folyamatosan készíti és teszi közzé iparági elemzéseit, hogy minél több és hasznosabb információt szolgáltasson a hazai agrárpiac szereplői számára. Az iparági elemzéseket érheti el.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Egy tv riport margójára

2017. január 20. 07:51
A Hírtv 2017.január 17-én Reggeli járat – Mindennapjaink címmel 8 perces riportot adott le a reggeli tv nézők okulására, ahol a szakmát Vajda József „kézműves pék” a Pékműhely tulajdonosa és Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség elnökhelyettese képviselték. A beszélgetés a "kézműves" kontra többi pék között felhabzott- a médiában igen egyoldalúan tálalt- a Magyar Nemzetben 2017. január. 10-én Velkei Tamás tollából„Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret” címen megjelent riport folyománya.
 

Mentes-teszt: 9 gluténmentes spagettit ellenőrzött a Nébih

2018. június 22. 08:23
Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok, ezért a Nébih ellenőrei 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.