A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése

2016. július 26. 08:45
A magyar zöldség-gyümölcs szektor erősítése a célunk a 2011-ben elindított Nemzeti Dinnye Programmal – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar dinnye promóciós program sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szaktárca bevezette a kereskedelmi regisztrációt, továbbá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), illetve a NAV kiemelt ellenőrzéseket folytatott a feketegazdaság visszaszorítására.  Hozzátette: a Nébih idén is kiemelten ellenőrzi a dinnyeárusítókat és az őstermelőket.

A kormány kiemelt célja a zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztése, valamint a mintegy  100 ezer új munkahely megteremtése vidéken- hangsúlyozta Nagy István.

Az államtitkár felidézte: hazánk a 2000-es évek elején még dinnye nagyhatalomnak számított, majd 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére – 4500 hektárra csökkent. Ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram, jelenleg közel 6 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, és a dinnyetermesztés 11 ezer család számára biztosít megélhetést. A szaktárca legfőbb célja, hogy visszaszerezze a magyar dinnyetermelés potenciálját, megerősítse az exportpiacokon való jelenlétet és biztosítsa az ebből élő több ezer család megélhetését.

Nagy István örvendetesnek nevezte azt a széleskörű együttműködést, amely a termelők, az agrárkamara és a nagy kereskedelmi üzletláncok között létre jött. Ennek köszönhetően a vásárlókhoz még több friss, ízletes, magyar dinnye jut, valamint a dinnyetermelők is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Arról is szólt, hogy egy nemrégiben készült fogyasztói felmérés alapján a fogyasztók 90%-a szereti a görögdinnyét.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Meglódult az év elején a gabonaexport

2017. április 27. 07:37
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportból 2017 első hónapjában 8,4 százalék, az importból 5,7 százalék volt. Ezek közül is a gabona kivitele alakult a legkedvezőbben.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.