A nagy napelem-illúzió: a megtérülés elnapolva

2022. december 20. 16:07
Nagy volt a roham az ősszel a nullszaldós napelemes határidők miatt. Lehet, hogy az nyert, aki lemaradt?
 
Oda a nullszaldó
 
A Magyar Energiahivatal új rendeletének köszönhetően több tízezer magyar családra hárul most jelentős plusz költség – írta meg az rtl.hu.
A nagy napelem-illúzió: a megtérülés elnapolva
A rendelet megszünteti a kedvező éves szaldó elszámolást a már működő napelemeknél is.
 
Röviden és tömören ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a jövőben nem ad áramot a felhasználónak a nyáron megtermelt többletenergia fejében, melynek köszönhetően a napelemes rendszer megtérülési ideje jelentősen kitolódik. A rendelet 2024-től vonatkozik már meglévő napelemekre is, vagyis onnantól már ezek sem használhatják az éves szaldó elszámolást, és ezt ráadásul a telex.hu vette észre az energiahivatal egyik novemberi rendeletében, vagyis dacára a súlyos anyagi terheknek, melyeket magával hoz, nem verték nagydobra.
 
Uniós rendelettel magyarázzák
Az érintett szakmai szövetség szerint az unió visszamenőleg nem ír elő ilyen rendeleteket, így ezzel nem lehet indokolni a lépést, és maga a rendelet valószínűleg amúgy is több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.
 
Weisz László az RTL Híradónak nyilatkozó nyugdíjas azzal számolt, hogy a nyáron megtermelt többletenergiát a szolgáltató átveszi, és télen ennek a terhére ad áramot a felhasználónak. Az ő téli áramtermelése 110-120 kilowatt körül van, így ő télen már mínuszban lesz.
 
Az új rendelet mindenesetre megakadályozza, hogy a felhasználó a nyáron megtermelt többletenergiát értékesíthesse.
 
A havi elszámolás szerint így a téli áramfogyasztás jelentősen megdrágul majd, és a napelemeket használók többletkiadásai megnövekednek. A nyilatkozó szerint a kormány eddig támogatta a napelemeket, de az új rendelet ellentmond ezeknek a támogatásoknak. Weisz László szerint a rendelet szöges ellentétben áll az eddig kommunikált állami célokkal, amelyek a megújuló energiaforrások elterjesztésére irányulnak, valamint a klímavédelmi célokkal is, és mindennek a tetejébe az ősszel dömpingszerűen telepített napelemrendszerek megtérülési ideje drasztikusan megnő.
 
Az mindenesetre borítékolható, és a szakmai szövetség is úgy véli, hogy az új rendelet alapján az áramszolgáltatók összességében növekvő hasznot fognak elérni.
 
A rendelet 2024-től lép életbe, és mind a szakmai szövetség, mind pedig a napelemes rendszerrel rendelkező családok ellenzik, hiszen csökkenti a lakosság megtakarítását és a környezetvédelmi célokat is veszélyezteti. Az RTL Híradó szerint az energiahivatal az új rendelet kapcsán nem adott részletes indoklást.
 
Nemrég még a zöld átállás kapcsán – ahogy mi is megírtuk – 
 
 
komoly vállalásokat tett a kormány a lakossági és céges napelemek és naperőművek és a szélenergia magasabb szintű kihasználása kapcsán.
 
A zöld átálláshoz kapcsolódó reformok:
 
a villamosenergia szabályozás átalakítása,
a szélenergiát célzó befektetések megkönnyítése,
a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások engedélyezési eljárásának egyszerűsítése,
a hálózati csatlakozási folyamat átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása,
az energiahatékonysági programok eredményességének növelése: a támogatott épületfelújítások esetében az energiafogyasztás 30 százalékos csökkentésének előírása.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Brutális leépítéseket készít elő a Volkswagen

2024. szeptember 11. 21:09
A történelmi lépés hat németországi autógyárat érintene. A Volkswagen ehhez több évtizedes foglalkoztatási garanciákat rúgna fel, amely felháborította a szakszervezeteket.
Parázs hangulatú munkásgyűlésen védte meg szeptember 4.-én a Volkswagen vezetése a hamarosan végrehajtandó durva megszorításokat, amelyekkel a konszern az elektromos átállás lassulására és a kereslet megroppanása reagál. A dolgozók szerint a Volkswagen tehetetlen vezetőinek kellene mielőbb szedniük a sátorfájukat.
 

Teremts jövőt vidéken!

2023. március 09. 11:47
A kultúra megőrzése, a táji örökség, a szőlőhegyek épületeinek megmentése mellett a turizmus fellendítése, a helyi termelők segítése, termékeik népszerűsítése érdekében dolgozik a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Az egyesület mottója: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” – mondta el tudósítónknak Debreczeniné Késmárky Flóra Kata turisztikai menedzser.
A Vasi-Hegyhát Natúrpark Vas vármegye délkeleti részén fekszik, mintegy 33 ezer hektáron. A natúrparkot a térség húsz települése hozta létre. Kiemelendő közülük a natúrpark kulturális és közigazgatási központja, az egykori megyeszékhely, Vasvár.