A négynapos munkahét előnyei

2019. április 26. 08:14
 
32 órás munkahét, 40 órás fizetésért Egyre többen csatlakoznak ahhoz a mozgalomhoz, amely a négynapos munkahét bevezetését sürgeti. Kutatók szerint ezáltal boldogabbak és egészségesebbek lennének az emberek – írja a kivultagasabb.hu.

32 órás munkahét, 40 órás fizetésért

– ezt sürgeti a New Economics Foundation nevű szervezet. Jelentésük szerint a rövidebb munkahéttel hatékonyan lehet küzdeni számos problémával, így a nemek közötti fizetéskülönbségekkel, a stresszel és a túlmunkával szemben. 

Kiemelik, hogy az 50-60 órás munkahetek károsak a mentális és fizikai egészségre is.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói is azt állapították meg, hogy 40 óránál többet dolgozni már negatív hatással van a mentális állapotra. Vagyis ha kevesebbet kellene dolgozni, egészségesebbek lennének az emberek. 

A rövidebb munkahétnek más kedvező hatása is lenne: csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás. Svéd kutatók szerint ha csak négy napot dolgoznák egy héten, akkor 16 százalékkal kevesebb káros anyag jutna a levegőbe. 

Amikor a gazdag országoknak is gyors eredményekre van szükségük a kibocsátás csökkentése terén, nincs jobb mód, mint hozzáalakítani az energiapolitikát a munkaidő új megközelítéséhez

emelte ki Juliet Schor, a bostoni egyetem professzora, aki szerint a csökkentett munkaidő a dolgozók jóllétét, a nemek közötti egyenlőséget és a termelékenységet is segítené. 

Más kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése csak annak lenne köszönhető, hogy az embereknek kevesebb pénzük lenne, így kevesebbet fogyasztanának – vagyis ha a kevesebb munkáért a bérük is csökkenne. A brit emberek harmada mondta azt, hogy szívesen dolgozna kevesebbet, ám csak kilenc százalékuk fogadná el az alacsonyabb fizetést.

Forrás: kivultagasabb.hu

szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Válságkalauz: távmunkavégzés, rendkívüli munkavégzés, huzamos munkaidő-beosztás

2020. december 07. 10:01
A gazdasági válság mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozta. A vállalkozások csökkenő, ingadozó kereslettel, illetve a munkavállalói keresőképtelenség gyakoribbá válásával és az ebből eredő eseti vagy folyamatos munkaerő-hiánnyal, míg a munkavállalók az állásbiztonság ismételt megingásával találkoznak. Érdemes tehát áttekinteni azokat a kérdéseket, melyek ebben az élethelyzetben gyakran felmerülnek, és szükséges azt megvizsgálni, hogy a feleknek milyen mozgásterük van jelenleg. Ebben a helyzetben ugyanis a feleknek lényegesen nagyobb rugalmasságra van szükségük, jogszabályt azonban nem sérthetnek.

Szakszervezet nélkül ne írj alá semmit!

2020. március 30. 09:09
Felhívjuk minden szakszervezeti tag, dolgozó figyelmét arra, hogy most senki ne írjon alá semmit anélkül, hogy ne konzultálna egy hozzáértővel! Mindenkit arra biztatunk, hogy egy munkaügyi megállapodás aláírása előtt keresse meg az érdekvédő jogászokat és szakszervezeteket! Most nagyon nagy szükség van az érdekvédelemre, mindenki éljen vele!