A nyár sokat lendített a pálinka piacán
2023. augusztus 31. 15:51
Leveseket, mártásokat, desszerteket is ízesíthetünk vele. Ez pedig nem más, mint a pálinka, ami nem csak kísérőként, hanem egy menüsor bármelyik fogásában is használható. A kereslet növelése érdekében számos főzde a párlatkészítés mellett vendéglátással is foglalkozik: kóstolókat, vacsorákat szerveznek. Az egyre népszerűbb pálinkavacsorákon az ételek mellé nem csak borokat, hanem pálinkákat kínálnak a vendégeknek.

A pálinka az elsők között került be egy évtizeddel ezelőtt a hungarikumok gyűjteményébe. Minősége a szigorú törvényi szabályozás és a főzdék munkájának eredményeként nagyon sokat javult az elmúlt évtizedben. Ma már a világ legnemesebb italai között van a helye. Ahogy azt az egyik szakember tömören megfogalmazta: a legjobb aromákat gyümölcscefréből kinyerni? Erre csak mi vagyunk igazán képesek.

„A pálinkát hagyományosan elsősorban italként fogyasztjuk, pedig számos módja lehet a felhasználásának: fűszerként, vagy étel alapanyagként is megállja a helyét. A Pálinka Nemzeti Tanács e nemzeti ital sokoldalúságára kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét, például a Pálinka Éjszakája kezdeményezéssel”.
2019-ben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg ezt az eseményt, ami a pálinka és a gasztronómia találkozása volt. Olyan menüt kínáltak a vendégeknek, amelynek minden fogásában szerepel a pálinka. Mihályi László elnök szerint azt szeretnék elérni hosszabb távon, hogy például a Márton naphoz hasonlóan – amikor mindenki libát eszik az éttermekben és újbort fogyaszt hozzá – a Pálinka Éjszakáján minél több étteremben lehessen ilyen menüsort kapni, hozzá ugyanazt a pálinkát kóstolni, amit az ételhez hozzátettek.

-2019 után a vírus és az energiaválság miatt ez a folyamat megszakadt, de ettől az évtől kezdve újra felelevenítjük. Eredetileg a pálinkafőzők védőszentjének napján, december 6.-án rendezték meg az eseményt. A vendéglátóhelyek számára azonban az év vége nagyon forgalmas időszak, így a rendezvény átkerült nyárra, amikor nagyobb figyelmet kaphat. A főzdék azt is megmutathatják, hogy a pálinka hűsítő nyári koktélok alkotóeleme is lehet. A gasztronómiába is próbáljuk becsempészni, de tudjuk jól, hogy nem ettől lendül majd fel a pálinkafogyasztás. De ez is egy olyan lehetőség, ami az éttermek számára adott -hangoztatta Mihályi László.
Az elmúlt években elsősorban a vírus és a turizmus leállása miatt jelentősen visszaesett a főzdék forgalma, pedig egy olyan termékről van szó, ami szorosan kapcsolódik a vendéglátáshoz, az idegenforgalomhoz és ez a szektor lett a legnagyobb áldozata a vírus két évének. Ennek az lett a következménye, hogy szinte alig árusítottak ebben az időszakban pálinkát. Ebből a helyzetből kellett elrugaszkodni. Szerencsére a belföldi turizmus gyorsan visszakerült a vírus előtti szintre. A turizmus újjáéledésével a pálinka piaca is bővülni kezdett, bár a 2017-es szintet még nem érte el.
forrás: agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu
Kapcsolódó cikkek
Csalók élnek vissza a Budapest Airport nevével a közösségi oldalon
2024. március 27. 19:07
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez bejelentés érkezett egy hamis Facebook oldal kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport - BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg.
Meghirdették a Barlangok Hónapja programsorozatot
2024. február 29. 16:12
Tizedik alkalommal hirdeti meg a Barlangok Hónapja programsorozatot az Agrárminisztérium a Magyar Nemzeti Parkokkal együttműködve - ismertette az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön, febr.29.-én a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontban, a Barlangoljunk! című kampány nyitórendezvényén.