A nyári puszta fakó színét a sóvirágok lila pompája töri meg

2024. július 24. 12:51
Kezdetét vette a pusztákat színesítő magyar sóvirágok tömeges virágzása a Dél-Hevesi és Dél-Borsodi Tájegységekben – tájékoztat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.
A tiszántúli puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye, ami nyáron tömeges előfordulása esetén képes lilára festeni akár az egész horizontot.
A nyári puszta fakó színét a sóvirágok lila pompája töri meg
Mint írják, az első virágai már júliusban megjelennek, de a virágzás augusztus második felében a legintenzívebb, és több hétig is eltart.
 
Ilyenkor valóságos lila szőnyegként borítja el a tájat.
Szőnyegként borítja be az alföldi pusztát a magyar sóvirág | Sokszínű vidék
Sótűrő, szívós növény. Bőrnemű levelei jól raktározzák a vizet, emellett gyökere is mélyre hatol a talajban, így védekezik a növény a szélsőségesen száraz termőhelyen a kiszáradástól. A nemzetipark-igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a magyar sóvirág nem védett faj, de természetvédelmi területen nem gyűjthető.
 
Magyar sóvirág ( Limonium Gmelinii)
A sziki sóvirágként is ismert virágnak számos népies neve van, mint például a vasvirág, a lelleg, a sziksaláta, a jegesvirág, vagy a szikikáposzta. Ez a sóvirágfaj Csehországtól és Horvátországtól északkeletre Szibéria közepéig és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területig, míg délkeletre Iránig található meg. Hazánkban elsősorban a Tiszántúlon honos, de a Duna-Tisza közének szikesein, a Nyírségben és a Mezőföldön is előfordul. Magassága 20–60 centiméter.
Siberian Statice: seeds
A szár levéltelen, ágas, a levélnyele rövid. Kiválóan bírja a szárazságot. A sóvirág nemzetség régóta termesztésben lévő növény, már az ókori görögök is használták gyógynövényként vérzéscsillapításra. Szibériában cserzőanyagot állítottak elő gyökeréből.
 
forrás: agrotrend.hu / Turista Magazin

Kapcsolódó cikkek

Erdei kerékpárutakat újítanak fel a Visegrádi-hegységben és a Pilisben

2022. november 15. 10:25
Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban bővítik a turisztikai hálózatot - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára.
 
Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Pilis Bike, a Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpáros úthálózatának felújított szakaszát adta át. A közlemény szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben.
 

Rendezvényhelyszín lesz a most megújult Rónai-malom Karcagon

2023. március 17. 15:32
Megújult a karcagi önkormányzat tulajdonában lévő Rónai-malom, a felújított épületben rendezvényeket, konferenciákat, kiállításokat tartanak majd.
Szepesi Tibor polgármester tájékoztatása szerint a beruházásra 136 millió forint európai uniós támogatást nyert el a karcagi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.
 
A korszerűsítés során új, galériázott padlásteret alakítottak ki, beépítették a tetőteret és új nyílászárók, áthidalók kerültek az épületre. Az ingatlan földszintje akadálymentessé vált, új közösségi tereket alakítottak ki a szakemberek a földszinten és a galériatérben. Emellett új vizesblokk, tálalókonyha, előtér létesült.