A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó Az Év Kilátója 2024-ben

2024. október 07. 15:40
A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületével egy dombon áll a Boldog Mór-kilátó. Az egyik első pannonhalmi szerzetesről elkeresztelt építmény nem csak nevében, de kinézetében, egyszerűségében és formájában is illeszkedik az apátság szellemiségéhez.
Idén ötödik alkalommal hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az Év Kilátója pályázatot.
A pannonhalmi Boldog Mór-kilátó Az Év Kilátója 2024-ben
A Kisalföldi Erdőgazdaság a Sokorói-dombság fáiból építette a kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik a dél és nyugat felől lévő dombokra, illetve az észak és kelet felé elterülő síkságra. A fák fölött körülnézve Pannonhalma és a róla elnevezett medence jelenik meg, távolabb pedig a Bakony északi vonulata látható, kelet felé pedig egészen a Vértesig láthatunk.
 
A kilátó lábánál egy lombkoronaösvény is épült, ami 80 méternyi sétát kínál a fák lombjai között. A legősibb keresztény jelképet megmintázó hal formájú építmény végéből egyik irányban a cseszneki vár kőfalai rajzolódnak ki, nyugat felé a Sokorói-dombság legmagasabb vonulata zárja le a kilátást, északnak tekintve Győr magas épületei tűnnek fel. A kilátó közelében több túraútvonal is elhalad, ezek közül legnépszerűbb a Budapestről induló Szent Jakab út vagy közismert nevén El Camino, amelynek jelzéseit követve akár egészen a spanyolországi Santiagoig zarándokolhatunk.
 
Idén a TOP 10 kilátóra mindösszesen 5995 szavazatot adtak le.
 
A 2024-es Év Kilátója szavazás végeredménye:
Boldog Mór-kilátó Pannonhalma >>
1346 szavazat
Írottkő-kilátó Kőszegi-hegység >>
1154 szavazat
János-vára kilátó Zemplén >>
785 szavazat
Prédikálószék-kilátó Visegrádi-hegység >>
547 szavazat
Kövestetői-kilátó Mecsek >>
465 szavazat
Hollófészek-kilátó Zselic >>
452 szavazat
Isten tenyere kilátó Cserhát >>
443 szavazat
Prónay-kilátó Cserhát >>
352 szavazat
Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó Révfülöp >>
298 szavazat
Károlyi-kilátó Bakony >>
153 szavazat
 
forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tíznapos gasztronómiai és kulturális kalandozásra hív a Taste Balaton

2024. február 27. 16:44
Különleges eseménysorozattal indul a tavasz a Balatonnál. A március 8. és 17. között zajló Taste Balaton fesztiválról Csapody Balázs ötletgazda, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa és Kalas Györgyi alapító, gasztroújságíró beszélt a Rádió Café Egyéletem című műsorában Babik Edittel.
 

Nárciszpompa a Budai Arborétumban

2023. április 18. 09:22
A nárcisz népszerű hagymás növény, virágai többnyire fehér, világos- és narancssárga színekben pompáznak. Fajtái 12 csoportba (divízióba) sorolhatók, a sárga trombitanárciszok már március közepén nyílnak. Ültethetők kertekbe, termeszthetők és hajtathatók vágott virágként, az apróbb termetűek pedig sziklakertben vagy balkonládában is jól mutatnak.