A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható

2024. február 20. 15:45
A rovarkártevők megfékezésében bizonyos növények fontos szerepet kapnak.
 
A kártevő rovarok túlnyomó többsége az illatérzékelés alapján találja meg a számára táplálékul szolgáló növényeket. Ez érvényes többek között az ültetvényekben óriási károkat okozó paradicsommoly (tuta absoluta) esetében is – írja a hortidaily.com.
A paradicsommoly bizonyos növényekkel távol tartható
Hozzáteszik, hogy a rovarok illatérzékelésének meggátlása vagy megzavarása – mérgező vegyszerek nélkül – jelentős eredményeket hozhat ezeknek a kártevőknek a leküzdésében.
 
A gátló vagy zavaró akciókban komoly szerep juthat azoknak a növényeknek, amelyek feltételezhetően vagy ténylegesen úgynevezett szagkötő fehérjéket (angol rövidítéssel: OBP-t) termelnek.Plectranthus Tomentosa / Vicks Plant - Etsy Israel
Egy kutatócsoport a feltételezett szagkötő fehérjecsalád (OBP-család) 97 tagját azonosította a paradicsommoly teljes genomjában. Az ilyen a fehérjék – a rovarok szaglószerveivel kölcsönhatásba lépve és a megvédendő növények mellé ültetve – alkalmasak lehetnek a kártevők elterelésére, illetve a hasznos rovarok odavonzására.
 
Arra azonban oda kell figyelni, hogy a szagkötő képesség a célzott rovarok fejlődési stádiumától függően változhat. A kutatók azt egyértelműen kimutatták, hogy a Plectranthus tomentosa (molyhos kakassarkantyú) egyértelműen riasztja a paradicsommoly lárváit és felnőtt egyedeit.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen nőtt hazánk agrár-külkereskedelme tavaly

2024. március 07. 17:03
Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített hazánk a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson, az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben.

Mutatjuk, kiknek lesz egy adóval kevesebb

2023. március 06. 13:26
A változás már hatályos!
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelzésének is köszönhetően megszűnt a belföldi piacra értékesítő, népegészségügyitermékadó-köteles (NETA-köteles) terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások NETA kötelezettség halmozódásból eredő hátránya. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a belpiacon sem versenyhátrányban a külföldi cégek import termékeivel szemben – írja közleményében a NAK.