A petrezselyem szuperképességei
2024. szeptember 11. 20:19
Sokoldalúan felhasználható, finom, illatos fűszernövény, de ennél jóval többet is tud.
A petrezselyem segít a vércukorszint szabályozásában, és támogatja a csontok egészségét – fotó: Shutterstock
Ez a kellemes illatú fűszernövény nagyon sokféle étellel remek párost alkot. A petrezselyem tehető levesekbe, használható köretek és húsételek készítéséhez, de akár a reggeli smoothie-nkba is beletehetjük. Ráadásul a legújabb kutatások szerint még a vércukorszint szabályozásában is segít, és támogatja a csontok egészségét.
A petrezselyem jótékony hatásai
A kutatások azt mutatják, hogy a petrezselyem tartalmaz egy myricetin nevű flavonoidot, amely csökkenti azoknak a rákot okozó vegyületeknek a felszabadulását, melyek elsősorban a grillezett ételek készítésekor képződnek, illetve akkor, ha magas hőmérsékleten sütünk és főzünk egy ételt. De a kutatások szerint a petrezselyemben nemcsak ez a vegyület rendelkezik rákellenes hatásokkal, hanem ez a növény egy apigenin nevű vegyületet is tartalmaz, amely csökkentheti a tumor méretét emlőrák esetén.
A petrezselyem a vércukorszintre is jótékony hatással van, ugyanis az apigeninnek és a myricetinnek köszönhetően segíteni tud a normál vércukorszint fenntartásában. A myricetin vegyület emellett segít eltávolítani a felesleges zsírsejteket a vérből, valamint csökkentheti az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. E két vegyület emellett gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, ezáltal csökkentve a krónikus betegségek kockázatait.
A petrezselyem bővelkedik K-vitaminban is, mely vitamin elősegíti a normális véralvadást, és segít biztosítani a jobb kalciumfelszívódást. A K-vitamin erős csontozatot is biztosít, és segíthet a csontritkulás megelőzésében.
A petrezselyem támogatja a húgyhólyag, a vese és a máj egészségét is. Továbbá két nagyon fontos vitamint, C- és A-vitamint is tartalmaz, illetve rostokban is gazdag.
Petrezselyem hozzáadásával nagyon finom, frissítő turmixitalokat is készíthetünk, melyek segítenek a test méregtelenítésében, és energiával látják el a szervezetünket.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
A Nestlé új technológiája csökkenti bizonyos összetevők természetes cukortartalmát
2023. augusztus 22. 17:54
A Nestlé olyan, különböző termékkategóriákban alkalmazható, sokoldalú és költséghatékony cukorcsökkentési technológiát vezetett be, amelynek a természetes cukortartalom-csökkentés mellett számos más előnyét is érdemes kiemelni. A technológia az összcukortartalom csökkentése mellett alacsony laktóztartalmú és sovány tej alapú termékek előállítására is használható.
Európában csomagolják át az ukrán baromfit?
2024. január 22. 13:57
Európában működő ukrán tulajdonú vágó- és daraboló üzemekben kapnak új csomagolást az ukrán baromfitermékek, melyek így már jogszerűen kerülnek az üzletek hűtőpultjaiba az EU-ban.