A polgári kormány erősíti a magyar vidéket

2017. május 23. 13:35
A polgári kormány erősíti a magyar vidéket, több munkát, jobb megélhetést és kiszámíthatóbb jövőt nyújt az ott élőknek, ellentétben a balliberális kormányokkal, amelyek a vidéktől elvették a pénzt, a lehetőséget, és kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hangsúlyozta: a polgári kormányzás óta a segélyt felváltotta a munka, 12 százalékról 4,5 százalékra csökkent a munkanélküliség, 27 éve nem éltek annyian munkából, mint most, a foglalkozatás az ország minden részében növekszik, a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetben lévők is jövedelemből és nem segélyből élnek a közfoglalkoztatásnak köszönhetően.

Nagy István kitért arra, hogy egyre inkább megéri dolgozni, a vidéki munkavállalók milliói megélhetését segíti a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése, a különböző programok, a 2018-as költségvetés pedig tovább erősíti a munkából élőket.

Kifejtette, a polgári kormány alkotmányos védelmet adott a magyar földnek, az állami földeket a helyben lakó magyar gazdák művelésére bízza. Működik az új földpolitika, egyre csökken a nagybirtokok, és növekszik a kisbirtokok aránya, emelkedett a családi gazdaságok és a fiatal gazdák száma - fogalmazott az FM parlamenti államtitkára.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán/FM

 

Rámutatott: a kormány célja, hogy a földek 80 százalékát családi gazdaságok, földművesek műveljék, ezért a vidékfejlesztési politikájában a magyar gazdák érdeke az első. A 2020-ig tartó fejlesztési időszakban 1300 milliárd forintot fordítanak vidékfejlesztésre, döntően a családi gazdaságok, a magyar élelmiszeriparban működő kisvállalkozások fejlesztésére, a vidékfejlesztési programok pályázatai 2017. március 31-éig megjelentek.

Közölte, a mezőgazdaság az új agrárpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság egyik legfontosabb húzó ágazata, jelentős munkahelyteremtő. Hozzátette, a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 55,3 százalékkal, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma negyedével bővült. A magyar élelmiszeripar egyre több külpiacot szerez, a GMO-mentes termelés pedig versenyelőnynek számít - mondta Nagy István, hangsúlyozta, Magyarország nem tűri a kettős mércét az élelmiszerminőség területén.

Kép letöltése
 
Fotó: Kovács Zoltán/FM

 

Az FM államtitkár kitért arra, hogy míg a balliberálisok eladósították a magyar településeket, iskolákat, postákat zártak be, leépítették az egészségügyet, mindezzel rontották az életminőséget, addig a polgári kormány átvállalta a települések 1300 milliárd forint adósságát, minden megyeszékhelyen fejlesztéseket támogat. A kormány és a megyei jogú városok együttműködésében az eddigi megállapodások révén mintegy 3200 milliárd forintból 245 projektet tartalmazó fejlesztés valósul meg. A 10 ezer fő alatti települések fejlesztésére célzott programot működtet a kormány, például a tanyafejlesztésekre 2010 óta több mint 8 milliárd forintot fordítottak.

Nagy István elmondta, vidéken növekszik a gyermekvállalási kedv, 40 ezer felett van azoknak a száma, akik családi otthonteremtési kedvezményt vettek igénybe lakásvásárláshoz, házépítéshez.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a magyar településeket fenyegető legnagyobb veszélynek a brüsszeli bevándorlás politikát tartja, amely felső korlát nélküli migráns betelepítéseket akar. Ez a magyar településeken is a mindennapok biztonságának megszűnését jelentené - tette hozzá.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén korábban lehet megvenni a magyar primőr zöldségeket

2017. március 31. 07:41
Már április elején megérkeznek a magyar primőr zöldségek az üzletekbe és a piacokra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint országszerte hamarabb juthatnak a vásárlók a friss zöldségekhez.

Szociális farmok Magyarországon

2016. június 23. 08:03
Ebben az évben 5600 hektáron termelnek görögdinnyét a gazdálkodók, ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint 2015-ben - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) az MTI-vel.