A ragadozókat hívta segítségül a pocokinvázió ellen – bejött a számítása

2024. február 23. 14:19
A Jászalsószentgyörgyön élő Fatér Imre biológiai módszerrel vette fel a harcot a tavaly sokfelé óriási gondokat okozó, megnövekedett pocok gradációval.
A ragadozókat hívta segítségül a pocokinvázió ellen – bejött a számítása
A T-fákra rászáradt sár jelzi: azokat használják a ragadozó madarak – forrás: Facebook/Fatér Imre
 
Sikerrel, amint azt posztolta is Facebook-oldalán:
 
"Jól sikerült a biológiai védekezés, a mezei pocok gradáció letörésére őszi búza táblán! Ajánlom minden gazdálkodónak ezt a módszert, nem csak őszi búzában. A nappali és éjszakai ragadozómadarak alapból ott sűrűsödnek, ahol sok rágcsáló van. Az ellenük való biológiai védekezést hektáronként 3-4 T-fa kihelyezésével nagyon hatékonnyá tehetjük!
 
Nyolc hektár földemre 30 darab, úgynevezett T-fát helyeztem ki, még ősszel. Most visszaellenőriztem az eredményt és csak néhány aktív pocokjáratot találtam a terület bejárása során. Ezzel szemben minden T-fa ülő részén rászáradt sár volt, ami bizonyította a nappali és éjszakai ragadozómadarak aktivitását. Sőt, a kiülők tövében sok „meszelést" és köpetet találtam. A föld végén pedig lakott rókakotorék van, így a ravaszdi is besegíthetett a pockok gyérítésében."
 
Fatér Imre megkeresésünkre elmondta: ősszel ő is rendkívüli méretű pocok gradációt tapasztalt, ami a ragadozó madaraknak hála, mostanra olyan mértékűre csökkent, hogy már nem okoz jelentős kárt. Az ülőfák környezetében elsősorban erdei fülesbaglyok, de egerészölyvek, vörös vércsék jelentek meg, de kuvik is előfordult. Hozzátette: a legnagyobb pusztítást azonban tagadhatatlanul a sok hideg eső okozta a pocokállományban.
pocok
A fák tövében pedig a baglyokra jellemző köpetek láthatók – forrás: Facebook/Fatér Imre
 
Gazdatársainak azt javasolja az egyébként 8 évig növénytermesztéssel foglalkozó, majd 30 éven át a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületben tevékenykedő szakember: az adott, erősen fertőzött táblát több irányból járják át és figyeljék a friss, aktív járatok sűrűségét. A hektáronként javasolt 3-4 ülőfát ennek megfelelően kell elosztani a területen.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Már csak egy hónapig lehet leadni a kifizetési kérelmet a borászati gépek támogatásához

2022. november 23. 18:12
Megjelent a Magyar Államkincstár 74/2022. (XI.14.) számú KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról.
 
A kifizetési kérelem a www.mvh.allamkincstar.gov.hu  honlapon keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki.
 
Kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be. A kifizetési kérelem benyújtására vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

Nyárindító Gépshow és Szakmai Nap az Agro-ökológiai (AÖP) program jegyében

2023. május 08. 18:44
Időpont: 2023.05.19.10:00
Helyszín: Kaposvár, Dombóvári út 18.
Regisztráljon a Gépközvetítő 2023. május 19-én, 10:00-kor kezdődő szakmai napjára, ahol a szervezők a hatályban lévő támogatási rendszer újdonságait, az aktuális finanszírozási lehetőségeket, és a résztvevő cégek gépkapcsolatait és gyakorlati megoldásait mutatják be egy kellemes ebéd kíséretében. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.