A régiek pontosan tudták, melyik növény bírja jól az aszályt

2024. szeptember 06. 15:23
Napjainkban díszfának gondoljuk, pedig fontos élelmiszer és takarmányforrás.
 
Dél-Olaszország több körzetében és szigetein az idei szárazság rendkívüli méreteket ölt. Ennek kapcsán helyi szakértők javasolják az országban található szentjánoskenyérfák (Ceratonia siliqua) gyümölcsének újbóli hasznosítását.
A régiek pontosan tudták, melyik növény bírja jól az aszályt
Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) – Fotó: Shutterstock
 
A világon ezt a fát jelenleg mintegy 200.000 hektáron termesztik emberi táplálkozás és állatok takarmányozása céljából. A legenda szerint Keresztelő Szent János a sivatagban ennek a termésével táplálkozott.
 
A fa a Földközi-tenger medencéjében igen elterjedt, de Európában több helyütt felhagytak a termésének a begyűjtésével és a hasznosításával, mivel a betakarítás a 10-15 méter magasra növő, terebélyes fákról bonyolult és költséges.
Miért jó a karob (szentjánoskenyér) rendszeres fogyasztása? – SAMBIRANO  GOLD - KAKAÓBAB, KAKAÓVAJ, 100% CSOKOLÁDÉ WEBÁRUHÁZ
A szentjánoskenyérfa hüvelytermésének fehérjedús magvait lisztté lehet őrölni, a magas cukortartalmú, sötét hüvelyeiből pedig szörpök készíthetők, amit régen a szegények kakaójának neveztek.
Ceratonia siliqua - Szentjánoskenyérfa - 5db mag/csomag - goldenpalm.hu,  Trópusi, egzotikus dísznövénymagok, Agavemag, Pálmamag, Banánmag, Trópusi  dísznövénymag
A szentjánoskenyérfa nagy előnye, hogy egy életerős, terebélyes fa akár több hónapot is kibír öntözés nélkül, miközben hüvelytermése eléri a 40-50 kg-ot.
 
Olaszországban egyelőre nem új ültetvények létesítéséről lenne szó, csupán a százával megmaradt, korábban ültetett – akár ültetvényszerűen ültetett – szentjánoskenyérfák gyümölcsét akarják betakarítani és hasznosítani, hiszen ezek a fák a mostani forró, aszályos nyarakat is jól bírják.
 
Forrás: agronotizie.imagelinetwork.com

Kapcsolódó cikkek

Keresztet szenteltek a gúthi erdészek emlékére

2024. június 03. 11:40
A jövőnk azon múlik, hogyan tudunk gazdálkodni a ránk bízott természeti értékekkel. Az erdő országunk legjelentősebb zöldvagyona, életünk nélkülözhetetlen eleme, pótolhatatlan érték. Szinte felsorolni sem lehet, milyen sokrétű feladatot látnak el erdeink – mondta Kovács Zitajúnius 1.-jén,  pénteken, a Gúthi-erdőben megrendezett keresztállításon és felszentelési ünnepségen.

NÉLKÜLÖZHETETLENEK A TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEK

2023. március 08. 12:37
Hazánk GMO-mentes státuszából adódó előnyét az eddigieknél is hatékonyabban kell kihasználni - mondta Nagy István agrárminiszter a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság 150. ülésén.