A rendszeres mézfogyasztás az élhetőbb jövőért tett lépés

2024. november 18. 18:39
A rendszeres mézfogyasztás az élhetőbb jövőért tett fontos lépés – jelentette ki az agrárminiszter az Európai Mézes Reggeli – Legyen minden nap mézes nap című program központi eseményén november 16.-án Szihalmon pénteken.
A rendszeres mézfogyasztás az élhetőbb jövőért tett lépés
fotó:hirado.hu
 
Nagy István kiemelte: az élelmiszerek több mint kétharmada a méhek beporzásától függ. Ennek legnagyobb felelősségét Magyarországon mintegy 20 ezer méhész vállalja magára, akik 1,2 millió méhcsaládot gondoznak. Ezért Magyarországon a világon a legmagasabbak közé tartozik a méhsűrűség: négyzetkilométerenként 12 család, ami biztosítja a beporzást – húzta alá.
 
Rámutatott:
 
az országban évente megtermelt 25-35 ezer tonna, világviszonylatban is kiemelkedő minőségű mézből mindössze fejenként egy kilogrammot fogyaszt az ország lakossága. A cél, hogy ez 2030-ra megduplázódjon.
Nagy István szerint fontos, hogy ma több mint 1000 intézményben, 208 ezernél több diákhoz jut el ez az üzenet. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a méhek hű példái az összefogásnak, hiszen eredményességük közösségük erejében rejlik.
A rendszeres mézfogyasztás hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz
Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság nagykövete az eseményen felidézte: a méhek világnapjának meghirdetését 2014-ben a szlovén méhészeti egyesület kezdeményezte az ENSZ-nél.
 
A misszió célja felhívni a figyelmet arra, hogy a méhek az élelmezésbiztonság, a fenntartható fejlődés, a biológiai sokféleség, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a közösségek ellenálló-képességének és békés egymás mellett élésének egyik legfontosabb elemei – mondta.
Aláhúzta: a beporzók a globális ökoszisztéma egészségének kulcsai, hiszen a vadon termő növények közel 90 százaléka, míg az élelmiszernövények háromnegyede, továbbá a mezőgazdasági területek 35 százaléka tőlük függ. Mivel a méheket az emberi hatások miatt veszély fenyegeti, jelentőségük felismerése hozzájárul a védelmi intézkedések sikeréhez, ők pedig az emberiség élelmiszer-ellátási problémáinak megoldásához.
 
Kijelentette: Szlovénia és Magyarország azonos nézeteket vall a méhek védelmével és az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A hasonló természeti környezetnek köszönhetően a két ország helyi élelmiszerei is sok tekintetben hasonlóak, ennek része a méz is. Mészáros Dezső, a SIO Eckes ügyvezető igazgatója elmondta: a cég Magyarország vezető gyümölcslégyártójaként ezúttal is több mint ezer doboz termékkel támogatja a programot.
 
A vállalat és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület három évvel ezelőtt kötött együttműködésének középpontjában a hazai méhek megóvása áll, a SIÓ számos aktivitással hívja fel a figyelmet a problémára és a szemléletváltás lehetséges módjaira - tette hozzá. Jelezte: az idei iskolakezdéskor a vállalat több ezer darab olyan virágmagcsomagot osztott ki az ország általános iskoláiban, amelyek méhlegelőként elültetve hatékonyan segíthetnek a beporzó rovaroknak.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nébih: NATUR PUR Bio kuszkuszt hívott vissza a Spar

2023. augusztus 09. 14:31
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahív egy kuszkusz terméket avas szaga (érzékszervi nem megfelelőség) miatt.

Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?

2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.