A rozskenyeret is eladják gluténmentesnek

2017. február 08. 07:52
Összesen 13 budapesti pékséget tesztelt próbavásárlással a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az ételallergiásoknak nem árt résen lenni, ugyanis több esetben is félretájékoztatnak az eladók.

A pékáruk esetében nem kötelező feltüntetni a terméken a részletes információt (pl. összetevők, allergének), vásárlóként az eladó tájékoztatására kell hagyatkoznunk. A szakmai szervezet most azt vizsgálta, hogy milyen tájékoztatást kapunk a pékségekben és a honlapjukon a termék összetételéről, adnak-e blokkot kérés nélkül, mibe csomagolnak, hol készül a pékáru, mennyire beazonosítható a termékek ára, tudnak-e egyértelmű válaszd adni, ha valaki ételallergia miatt keres valamitől „mentes” élelmiszert. Sajnos sokszor az eladó sem tudja mit tartalmaz az adott kenyér.

 

 
 
 

 

Több pékség azért veszített pontot, mert habár a szóbeli tájékoztatás megfelelő volt, az árak ömlesztve, egy táblán voltak feltüntetve, ami nehezíti a fogyasztók számára a konkrét termék árának beazonosítását. Két hely szintén pontot veszített amiatt, hogy nem tudták megmondani a rozskenyér összetételét (rozsliszt tartalmát). Jó hír, hogy a legtöbb helyen papírba csomagolnak. Mindössze két pékségben találtak a tesztelők műanyag csomagolást.

A vásárlás előtt győződjünk meg miből is van a választott kenyér — fotó: Shutterstock

Két pékséget az allergénekkel kapcsolatos pontatlan tájékoztatás miatt eleve kizártak a rangsorból, ugyanis a nem megfelelő tájékoztatásnak komoly egészségügyi kockázata is lehet a vevőre nézve. A Princess-nél nem tudtak tejmentes terméket ajánlani, holott a honlapjuk alapján van ilyen termékük. A Príma péknél, amikor a tesztvásárló gluténmentes terméket kért, diabetikus terméket ajánlottak, ami a cég honlapján lévő, amúgy kiváló tájékoztatás alapján gluténtartalmú.

Gyakori a lisztérzékenység

A gluténérzékenység igen gyakori probléma Magyarországon közel 200 ezren szenvednek ilyen betegségben. A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

A lisztérzékenyek a számukra előállított, törzskönyvezett gluténmentes termékeket fogyaszthatják, melyekről listát ad ki az OÉTI. A legnagyobb gondot a búzaliszt, a tészták, a dara helyettesítése jelenti. A búzalisztből készült ételekkel szemben a rizs, burgonya, kukorica, szója, babliszt, szezámmag és sárgaborsóliszt használata szükséges.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Május 3-tól indul az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallás

2017. május 04. 07:19
Május 3-tól lesz elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete.

A műszakvezetők kiégése beláthatatlan következményekkel járhat

2018. július 06. 09:26
A munkaerő-piaci kényszerek miatt a kékgalléros dolgozók között egyre több a nehéz szociális helyzetű munkavállaló, és ez nem várt terhet ró az őket irányító műszakvezetőkre. Utóbbiak nehezebb helyzetben vannak, mint a szociális munkások, hiszen nincsenek felkészítve erre a helyzetre, sőt, kinevezésükkor nem erre szerződtek. Nagyon sokan közülük megindultak a kiégés felé, pedig az ő elvándorlásuk súlyos következményekkel járhat a gyár egészére. Ujváry András trénerrel és szupervízorral, az Exline és a Man at Work partnerével beszélgettünk, hogyan állítják tudásukat a HR szolgálatába.