A sonkaválasztás feladja a leckét a vásárlóknak
2024. március 14. 21:00
Egy friss kutatás szerint félünk attól, hogy csalódást okozó húsvéti sonkát választunk.
A húsvét a magyarok számára még mindig otthoni, családi körben tartott ünnepnek számít, aminek a tradicionális ételek, így a húsvéti sonka elemi részét képezik. A magas minőségű Békebeli húsvéti termékeket kínáló PICK megbízásából készült reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a sonkaválasztás feladja a leckét a vásárlóknak.
A húsvét kulináris ünnep is
A válaszadók közel fele (48%) jelentette ki, hogy neki komoly kihívást jelent a megfelelő húsvéti sonka beszerzése. Főleg a korábbi kellemetlen tapasztalatok miatt ítélik meg ezt a feladatot nehezen megoldhatónak.
A megkérdezettek több mint fele (68%) számolt be arról, hogy korábban, dacára a gondos előkészületeknek, túl zsíros, túl sós vagy éppen száraz és rágós, valamint sótlan, ízetlen, esetleg nyers maradt a húsvéti asztalra szánt sonka.
A húsvéti hagyományok megtartása fontos a magyarok többsége számára. Jellemzően családi, rokoni körben, otthon töltik ezt az ünnepet, és csak igen elenyésző (csupán 6%) azok száma, akik ezekben a napokban elutaznak – mutat rá a PICK megbízásából, március elején készült kutatás, amiből az is kitűnik, hogy a fogyasztók zöme számára a húsvét kulináris ünnep is, ami a közös étkezésekkel jár együtt.
Ünnepekkor kiemelten fontos, hogy a menü ne okozzon csalódást
A megkérdezettek közül a húsvétot megünneplők 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ekkor a hagyományos ételeket fogyasztják (sonka, tojás, torma, fonott kalács), az asztalról szinte sehol sem hiányozhat az alkalomra készített sonka. Ennél jóval kevesebben, de vannak olyanok is (22%), akik ilyenkor is szívesen újítanak, kísérleteznek, izgalmasabbá téve a húsvéti menüt.
Az elvárásoknak megfelelő sonka beszerzése azonban a megkérdezettek közel felének (48%) komoly kihívást jelent. A nők körében főleg, mert a felmérés rámutat arra a tényre is, hogy az ünnepi sonka megvásárlása a családon belül alapvetően rájuk hárul.
Ennek a rizikónak a csökkentése érdekében a döntés meghozatalakor fontos szempont a válaszadók 31 százaléka szerint, hogy a sonka magyar gyártótól származzon, 28 százalék csakis a megszokott, bevált márkát keresi és 29 százalékuknak a sonka kinézete is sokat nyom a latba. Közel harmaduk (29%) kimondottan az olyan hagyományos sonkákat keresi, melyek pl. hagyományos pácolású, bükkfán füstölt termékek.
Az örvendetes tény a kutatás adatai alapján, hogy a vásárlók mindössze 11 százalékának számít kizárólag csak az ár, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben külön meglepő. Ez azt is magában rejti, hogy ünnepekkor kiemelten fontos számukra, hogy a menü ne okozzon csalódást, így az ismeretlen gyártótól származó, sok esetben olcsóbb, de kevésbé jó minőségű sonkákat a többség nem szívesen, vagy semmiképpen sem veszi meg.
A többség tehát ragaszkodik a jól bevált, megbízható márkához, kevesebben vannak (16%), akik a rizikó ellenére szeretnek kísérletezgetni a különféle húsvéti sonkák között.
Válasszuk az ismert és bevált márkát – az nem okozhat csalódást
„A húsvéti menü generációktól függetlenül elképzelhetetlen a tradicionális húsvéti sonka nélkül a legtöbb magyar családban. Épp ezért érdemes ügyelni arra, hogy a lehető legjobb minőségű terméket tegyük az asztalra. Ebben segítség lehet az is, ha a fogyasztó az általa ismert és bevált márkát választja, ami garanciát jelent arra is, hogy valóban azt az ízélményt kapja az ünnepekkor is, amit a leginkább kedvel és elvár.” – emelte ki a kutatás eredményeit megerősítve Szabó-Spanyol Henriett senior brand manager, a PICK részéről.
Az óvatosság és a nehéz döntéshozatal tökéletesen érthető, mert a megkérdezettek 68 százaléka járt már pórul azzal, hogy nem megfelelő terméket vitt haza, ami az ünneplésre rányomta a bélyegét.
A leggyakoribb rossz tapasztalatokat a túl zsíros sonka (30%), a nem megfelelő íz és fűszerezés (28%), a száraz és rágós végeredmény (23%), illetve a túl sós íz (19%) okozta, valamint az, hogy a sok munka dacára a sonka nyers maradt (10%). Abban megoszlik a válaszadók véleménye, hogy mennyit akarnak bajlódni a sonka elkészítésével.
Azok vannak némileg többen (28%), akik biztosra mennek és előnyben részesítik a könnyen elkészíthető füstölt árukat. Számukra az a legmegfelelőbb, ha könnyen, egyszerűen, külön fűszerezés és áztatás nélkül tehetik a főtt sonkát az asztalra. A válaszadók 24 százaléka ellenben nem sajnálja az időt arra, hogy a saját szája íze szerinti sonkával lepje meg a családot.
A hagyományos, lassú pácolású, bükkfán füstölt PICK Békebeli termékeket nem kell áztatni és fűszerezni, amelynek tökéletes elkészítéséhez a gyártó az alábbiakat ajánlja, hogy a siker garantált legyen.
5+1 lépés a Békebeli termékek tökéletes elkészítéséhez
A Békebeli füstölt árukat nem kell áztatni, a sótartalmuk a főzést követően ideálisan sós ízű!
- Tiszta, hideg vízbe tegyük fel főni, fontos, hogy a víz teljesen ellepje! A főzővízbe nem szükséges fűszereket tennünk, mert a termékek fűszeres sókeverékkel készülnek, a vöröshagyma, bors és babérlevél gondoskodnak a tökéletes ízélményről.
- Gyöngyöző vízben főzzük alacsony lángon, és ha a víz főzés közben elpárolgott, pótoljuk! A főzési idő a termék nagyságától függ: jó ökölszabály a kilónként minimum 1 órás főzési idő. Hústűvel ellenőrizhetjük a sonkát a megfelelő végeredmény elérése érdekében.
- Ha megfőtt, saját levében célszerű hűlni hagyni, így nem lesz száraz a végeredmény.
- Mielőtt teljesen kihűl, vegyük ki a főzővízből, hűtsük tovább, majd letakarva tegyük a hűtőbe! A teljes lehűlés előtt célszerű a kötözött lapocka és diócomb hálóját eltávolítani.
- +1. Ebben a fázisban már lehet szépen szeletelni húsrostokra merőleges szeletek formájában, vagy választhatjuk a teljes kihűtést letakarva a hűtőben, amit követően hajszálvékonyra szeletelhető.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Újrónafőn indult a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka
2024. március 13. 16:17
Idén is folytatódik a Településfásítási Program, melynek keretében újabb közel 550 település gazdagodhat összesen 10 ezer sorfával. A 10 ezer főnél kisebb településeknek negyedik alkalommal meghirdetett kezdeményezés első fáit, ünnepélyes keretek között a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn ültette el Nagy István agrárminiszter és a település polgármestere, Tóth Mária.
IX. Zsendülés Konferencia
2024. február 01. 16:47
A bemutató helyszíne: Szeged, Hunguest Hotel Forrás
Esemény kezdete: 2024. február 29. 08:00
Esemény zárása: 2024. február 29. 23:55
Szegeden, 2024. február 29-én (csütörtök) megrendezésre kerül a Zsendülés IX. Kertészeti Konferencia a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület szervezésében. Helyszín: Szeged, Hunguest Hotel Forrás, 6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert utca 16.