A szerencsi csokoládégyártás 100 éve
2023. december 11. 14:42
Szerencsnek a cukor és a csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Most, a centenáriumi évben ezért megjelent A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv.

Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne hallott volna a szerencsi csokiról, a gyár története nem csak a helyieknek, hanem az egész országnak fontos – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára az idén 100 éves helyi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötet bemutatóján Szerencsen, a Rákóczi-vár Lovagtermében dec.7.-én, adta hírül az MTI.

Vitályos Eszter hozzátette: a Tokaj-Hegyalját sújtó filoxéra válságra jött válaszul a cukorgyártás beindítása, majd az első világháború és Trianon után indult el a szerencsi csokoládégyártás.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című kötet bemutatóján a Rákóczi-vár Lovagtermében, Szerencsen 2023. december 7-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) című kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve című könyv „nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek”.

Koncz Zsófia kiemelte még, hogy

SZERENCSEN FONTOS SZEREPET TÖLT BE AZ ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ KÉPZÉS, AMELYET SZERETNÉNEK TOVÁBBFEJLESZTENI, ÉS EGY ÉLELMISZERIPARI TUDÁSKÖZPONTOT LÉTREHOZNI.
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követő nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerű lett a Szerencsen gyártott édesség.

A rendszerváltozás után az első privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idő után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
Kampány indult novemberben a napraforgóméz népszerűsítéséért
2023. november 09. 13:38
Egy hónapos kampányt hirdetett az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a mézfogyasztás, ezen belül is a napraforgóméz népszerűsítésére – jelentették be csütörtökön a kampány sajtótájékoztatóján.
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: a méhek tevékenysége az egész mezőgazdaságot, az egész élelmiszer-előállítást befolyásolja. A fogyasztó egészsége és az agrárium számára is alapvető fontosságú az ágazat. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól – fűzte hozzá.
Idén ez a méz tarolt az országos versenyen
2024. december 16. 18:12
Mutatjuk, melyik mézek győzték meg idén a zsűrit.
A XV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon vasárnap (december 15.) kihirdették a fajtamézek versenyének eredményét és az év legjobb magyar mézét.