A takarmány is az élelmiszerlánc része

2016. június 10. 13:23
Az Európai Unió mezőgazdaságának kulcstényezőiről tartott előadást Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

A takarmányipar innovációs lehetőségeiről tartottak konferenciát 2016. június 9-én Brüsszelben, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (a FEFANA és a FEFAC) rendezésében. Ennek keretében a takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre, és a gazdákkal történő együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca – az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének – alelnöke.

Az európai mezőgazdaságnak a jövőben is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ezek között említendő a túlnépesedésből adódó növekvő kereslet az állati eredetű élelmiszerek iránt. További ilyen kihívás a globalizáció okozta változások a fogyasztási szokások területén, ami szintén az állati takarmányban használandó növényi fehérje iránti növekvő kereslethez vezet. "Kiemelten fontos, hogy mindezen kockázatokra milyen lépéseket tervezünk és teszünk" – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt.


A kutatási igények összehangolása és gyakorlati alkalmazása miatt szoros kapcsolatot kell tartani a gazdákkal. Be kell vonni őket az elképzelések kidolgozásától, az azok megvalósításáig tartó folyamatba. Ebben fontos szerep hárul a tanácsadási szolgáltatásokra, a képzésre és a pénzügyi támogatásokra is. Javítani kell a termelékenységet, és fokozni kell a gazdák piaci jelzésekhez és fogyasztói elvárásokhoz való alkalmazkodó-képességét.

tehén

Az Európai Unió az állati takarmányhoz szükséges szójaliszt 70 százalékát Dél-Amerikából importálja – fotó: Shutterstock

Kis Miklós Zsolt kiemelte a körkörös gazdaság koncepciójának fontosságát, amelyben kulcsfontosságú az állati és növényi eredetű melléktermékek takarmányozási célú felhasználása. A gazdák már komoly erőfeszítéseket tesznek az élelmiszer-pazarlás területén is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elfelejteni: a takarmányhasználat hatékonyságának javítása mellett középpontban kell maradnia a biztonságnak.

Az előadásokat követően egy vitára került sor a panelrésztvevők között. Kis Miklós hangsúlyozta, hogy „együtt gondolkozásra” van szükség, majd hozzátette, hogy az innováció befogadásához az érintett szereplők közötti bizalom elengedhetetlen. Jelenleg az innováció sokkal gyorsabb ütemben fejlődik, mint a gazdák és társadalom befogadási képessége, ezért nagyon fontos ebben a folyamatban a megfelelő egyensúly megtalálása.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Ismét gyerekeknek szánt pohárból mértek melamin kioldódást

2018. augusztus 08. 09:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai „bambusz” pohárból mért melamin kioldódást a szlovén hatóság július közepén. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

Elmélyül az agráripari együttműködés Vietnammal

2017. szeptember 27. 08:06
Élénk érdeklődés mutatkozik vietnámi részről a magyar mezőgazdasági gépgyártás iránt, miközben erősödő együttműködés várható a baromfi-tartás és az élelmiszerbiztonság területén, jelentette ki Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Hanoiban Nguyen Xuan Cuong-al, Vietnam agrárminiszterével folytatott megbeszélése után.