A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat
2023. május 24. 14:07
A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a Budapesten megrendezett díjátadón.
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Platán formáció 2021-ben megnyílt egysége, a Platán Gourmet konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gondolkodásmódot képvisel.

A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi - méltatta a zsűri a nemrég 2 Michelin csillaggal is jutalmazott tatai éttermet.
A Dining Guide Étteremkalauz TOP10+2-es listájára idén a Platán Gourmet mellett a Salt Budapest, a Rumour by Rácz Jenő, a Babel Budapest, az esztergomi 42 Restaurant & Bar, a Costes Downtown, az Essencia Restaurant, a Costes Restaurant, a Borkonyha, a Spago by Wolfgang Puck, a Mák Restaurant és az Onyx műhely került.
A tesztelők idén nagyobb figyelmet fordítottak az alternatív vendéglátóhelyekre, közülük a 2023-as év legjobbja a miskolci Il Baffo by Avalon lett. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig a 42 Restaurant szerezte meg.

Az Év Szerethető Étterme díjjal a balatonszőlősi Casa Christa éttermet jutalmazták, az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a budapesti Matild Palace Luxury Collection Hotel nyerte el.
A Szulló Szabina - Széll Tamás páros (Stand) lett az Év Séfje, míg az Év Szervizemberének Németh Gergelyt választották a Felix Kitchen&Barból.
Idén is díjazták az ifjú séftehetségeket, közülük a Bocuse d'Or világdöntőjében bronzérmet szerzett Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je díjat pedig Becker Gábor (Kollázs - Brasserie&Bar) kapta meg.

Az Év Borválasztéka díj nyertese a Botaniq Turai Kastély & Clarisse étterem lett, míg az életműdíjat Zsidai Ilona nyerte el.
A tavaly bevezetett díjkategória, a Dining Guide Best of the Best tagjai a budapesti Stand és a váci Mihályi Patisserie maradtak.
A Dinig Guide Étteremkalauz 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Év étterme és TOP10 étterem díjakat. A bírálók idén az átlagosnál több éttermet látogattak végig, a magyarországi vendéglátóhelyek gyakoribbá vált megnyitása, zárása és koncepcionális változásai miatt.

A TOP10+2-es ranglista felállításában idén is a Michelin Guide korábbi igazgatója, az olasz Fausto Arrighi segédkezett, aki vezető tanácsadói jelenlétével hetedik éve segíti az Étteremkalauz munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
Ötcsillagos szállodakomplexum épül Balatonfüreden
2023. június 05. 13:30
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket – közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Elmondta, hogy a 102 szobás ötcsillagos szálloda mellett a balatonfüredi BalaPort projektben 200 férőhelyes mélygarázs, 4 étterem és 24 luxus apartman is épül, valamint a kikötői infrastruktúrát is fejlesztik.
Erdei kerékpárutakat újítanak fel a Visegrádi-hegységben és a Pilisben
2022. november 15. 10:25
Az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése a fenntarthatóságot szolgálja. Az állami erdőgazdaságok az erdőkezelésbe integrált módon, a védelmi és gazdasági törekvésekkel összhangban bővítik a turisztikai hálózatot - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára.
Az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Pilis Bike, a Pilisi Parkerdő Zrt. kerékpáros úthálózatának felújított szakaszát adta át. A közlemény szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben.