A tinédzserek több mint fele készül a Balatonra utazni a nyáron

2024. május 30. 16:17
Minden harmadik magyar biztosan tervez legalább egy balatoni üdülést idén, a legtöbben nyáron pihennék ki magukat a magyar tengernél egy friss reprezentatív felmérés szerint.
A tinédzserek több mint fele készül a Balatonra utazni a nyáron
Leginkább pár napot, illetve egy hetet szeretnének eltölteni a vendégek a Balaton környékén, ahol többségük naponta legalább 10-20 ezer forintot költene el fejenként– mutat rá a Mandilla Hotel és Opinio kutatócég közös reprezentatív felmérése. 
nl0526furedhalesborunnep1
Kezd négy évszakos vonzerővé válni a tó (Fotó: Nagy Lajos)
 
Korosztályos eltérések
Tízből négy budapesti akar idén a Balatonnál pihenni, minden ötödik magyar pedig még nem döntötte el, hogy üdül-e a tó környékén. 
 
A  tinédzserek (16-19 év) több mint fele (52 százaléka) ellátogat a Balatonhoz, addig az 50-59 éves korosztály közel kétharmada  ezt egyáltalán nem tervezi.
 
A balatonozók döntő többsége, konkrétan a 71 százaléka,  különösen a 20 év alatti fiatalok (85 százalék)  leginkább nyári üdülést választ, de a válaszadók 
  • 11 százaléka tavasszal,
  • 14 százaléka  ősszel
  • 8 százaléka télen  is szívesen kapcsolódik ki a tónál. 
Sokaknak még nem végleges (40 százalék), hogy merre veszik az irányt, de akiknek már igen, azoknál a déli (27 százalék) és az északi part (19 százalék) is népszerű célpont, illetve közel hasonló arányban (14 százalék) vannak azok, akik mindkét partra terveznek eljutni idén.
 
Az északi parti településekre elsősorban a színes kulturális és szabadtéri programok, a vízparti élmények, a helyi gasztronómia, a nyugalom, a természeti szépségek és a történelmi nevezetességek vonzzák a hazai vendégeket– emelte ki a felmérés eredményeiből Penziás Réka és Kovács Gábor. 
 
A köveskáli négycsillagos Mandilla Hotel alapítói a gyakorlatban is azt tapasztalják, hogy
  • a versenyképes ár mellett az elhelyezkedés,
  •  a szolgáltatások minősége, 
  • a pihentető környezet, 
  • a szobafelszereltség 
  • és a vendégszeretet a legfontosabb szempontok a szállás kiválasztásánál, amit a kutatás eredményei is megerősítenek. 
Pár napos balatoni pihenés sokak terveiben szerepel (Fotó: Varga György/MTI)
 
Mennyit költenek a Balatonnál a vendégek?
Különösen igaz ez a budapestiekre, ahol az elhelyezkedés (64 százalék) és a nyugalom (36 százalék) az országos átlaghoz képest (53 százalék,26 százalék) sokkal jobban felértékelődik.
 
Az üdülésre naponta fejenként legalább 10-20 ezer forint közötti összeget szánna a megkérdezettek döntő többsége, összességében a 66 százaléka.
 
Az összes válaszadó közel negyede (24 százalék) 20-40 ezer forintot kalkulál személyenként, míg hét százalék ennél is többet áldozna a napi kiadásokra az idén. 
 
A kutatásban részt vevők 52 százaléka 1-2 napban vagy hosszú hétvégében gondolkodik, negyedük egy hetet,  míg minden tizedik válaszadó minimum két hetet tölt a Balatonnál.
 
A déli mellett sokan az északi partot választják a kulturális programok, a nyugalom, a természet és a helyi gasztronómia élmények miatt. A szállás kiválasztásánál pedig az ár mellett az elhelyezkedés, a minőségi szolgáltatások, a szoba felszereltsége, valamint a vendégszeretet is kiemelt szempont.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

2024. június 07. 13:06
 Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.
 
Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.

Kőszegi Farsangfarka 2024

2024. január 31. 17:03
2024. február 13-án jelmezesek lepik el Kőszeg utcáit és épületeit.
A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen, a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek az őseik földjéről magukkal hozott farsangi szokásokból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét.