A tudatos étkezést már a gyermekkorban el kell kezdeni
2023. szeptember 26. 12:59
Kiemelt cél a közétkeztetésben is a rövid ellátási láncok megerősítése - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Business Days Konferencián, hétfőn, Tapolcán.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy már gyermekkorban érdemes minél változatosabb étrendet kialakítani. Lényeges, hogy tudatosítsuk gyermekeinkben: az étel érték. Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére is minél előbb fel kell hívni a figyelmet, szükséges elmondani, hogy ne dobjuk ki a még felhasználható alapanyagokat, ételeket. Azon dolgozunk, hogy a pazarlást folyamatosan csökkentsük, hogy minél kevesebb étel végezze a kukában, mert kiemelten fontos a fenntarthatóság. Továbbá a közétkeztetés egy lehetőség is arra, hogy egészen gyerekkortól bevezessünk bizonyos ízeket - tette hozzá.
Dr. Nobilis Márton ismertette, hogy körülbelül 1,4 millióan vesznek részt a közétkeztetésben hazánkban. Kifejtette, hogy jelenleg Magyarországon az összes főzőkonyha felét az önkormányzatok üzemeltetik, 30 százalékát a vállalkozások, 10 százalék állami kézben van, és van egy kis rész, ahol a civilek illetve az egyház látja el ezt a feladatot.
Az államtitkár hozzátette, az élelmiszerbiztonság és minőség szempontjából fontos hangsúlyozni az előírásokat, szabályokat, amelyek segítik a magas színvonalú hazai élelmiszerek előállítását. Dr. Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy 2022-től a közétkeztetésben az alapanyagok 60%-ának kell rövid ellátási láncból származnia, 2023-tól pedig a 80 százaléknak, ami nagy lehetőség a magyar élelmiszeripar számára is.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Eladatlan vörösborok - borpiaci kilátások
2023. július 06. 12:53
Még zöldek a szőlőfürtök, s bár egyre közeleg a szüret, a gazdákat az időjárás, a növényegészségügyi helyzet mellett a piaci lehetőségek is érdeklik. Nem véletlen, hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság Szőlő-Bor-Pálinka Albizottsági ülésén a kiterjesztett gyártói felelősség - EPR – mellett a 2022-2023-as borászati év alakulásáról is szó esett.
„Tavaly a világ szőlőtermesztése kis mértékben elmaradt a korábbitól, ugyanakkor a borfogyasztás is csökkent, amit a tagállamok aggodalmuknak hangot adva jeleztek az Európai Bizottságnak”- adott helyzetjelentést Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője.
Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok
2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.