A tudatos étkezést már a gyermekkorban el kell kezdeni

2023. szeptember 26. 12:59
Kiemelt cél a közétkeztetésben is a rövid ellátási láncok megerősítése - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Business Days Konferencián, hétfőn, Tapolcán.
A tudatos étkezést már a gyermekkorban el kell kezdeni
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy már gyermekkorban érdemes minél változatosabb étrendet kialakítani. Lényeges, hogy tudatosítsuk gyermekeinkben: az étel érték. Kiemelte, az élelmiszerpazarlás mérséklésére is minél előbb fel kell hívni a figyelmet, szükséges elmondani, hogy ne dobjuk ki a még felhasználható alapanyagokat, ételeket. Azon dolgozunk, hogy a pazarlást folyamatosan csökkentsük, hogy minél kevesebb étel végezze a kukában, mert kiemelten fontos a fenntarthatóság. Továbbá a közétkeztetés egy lehetőség is arra, hogy egészen gyerekkortól bevezessünk bizonyos ízeket - tette hozzá. 
 
Dr. Nobilis Márton ismertette, hogy körülbelül 1,4 millióan vesznek részt a közétkeztetésben hazánkban.  Kifejtette, hogy jelenleg Magyarországon az összes főzőkonyha felét az önkormányzatok üzemeltetik, 30 százalékát a vállalkozások, 10 százalék állami kézben van, és van egy kis rész, ahol a civilek illetve az egyház látja el ezt a feladatot.
 
Az államtitkár hozzátette, az élelmiszerbiztonság és minőség szempontjából fontos hangsúlyozni az előírásokat, szabályokat, amelyek segítik a magas színvonalú hazai élelmiszerek előállítását. Dr. Nobilis Márton arra emlékeztetett, hogy 2022-től a közétkeztetésben az alapanyagok 60%-ának kell rövid ellátási láncból származnia, 2023-tól pedig a 80 százaléknak, ami nagy lehetőség a magyar élelmiszeripar számára is. 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Február 29-én nyitja meg kapuit a III. REL EXPO – 2024

2024. február 27. 15:57
Kilencszáz négyzetméteren több, mint hetven kiállító mutatkozik be a Jakabszállási Repülőtéren.

Súlyos "Parkinson-járványnak" nézünk elébe, ha...

2023. május 22. 13:48
...nem csökkentjük drasztikusan a veszélyes peszticidek, oldószerek és a légszennyezés mértékét! A Parkinson- kór nem válogat. Nincs tekintettel korra, nemre, bőrszínre, vallási felekezetre, politikai hovatartozásra, pénzügyi helyzetre.
Bárki bármikor megbetegedhet. Michael J. Fox, Robin Williams, Alan Alda, Deborah Kerr, Salvador Dalí, Ozzy Osbourne, Muhammad Ali, Davis Phinney, Sir Roger Bannister, Linda Ronstadt, Brian Grant, Forrest Gregg, Neil Diamond, II. János Pál pápa, Frida Falcon, Jimmy Choi, Dr. Andy Grove, Jonathan Silverstein. Csak néhány ismertebb név a sokmilliónyi ismeretlen mellett, akiket egy pont bizonyosan összeköt, mindannyian megkapták a Parkinson- kór diagnózisát.