A túró kedvező élettani hatásai kiemelkedők
2024. június 24. 13:35
Egészségünk megóvása érdekében egyes szakemberek napi fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék bevitelét ajánlják. Érdemes a túrót beillesztened az étrendedbe, hiszen minden szempontból kitűnő választás.

Fehérje, szénhidrát, vitaminok és ásványi anyagok is vannak a tehén-, kecske- vagy juhtejből a kazein nevű tejfehérje kicsapásával készülő túróban, mely ráadásul fontos kalciumforrás is. Mivel édesen és sósan is fogyasztható, nagyon változatosan elkészíthető alapanyag.

A sovány, azaz a legalacsonyabb zsírtartalommal rendelkező tehéntúró csupán 0,5 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként, így ezt cukorbetegek és diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. A félzsíros tehéntúró is mindössze 7 gramm zsírt tartalmaz 100 grammonként.
A félzsíros és a zsírszegény túró laktóztartalma is alacsony, ahogy a ricottáé, a juhtúróé és általában az ízesített túrótermékeké is, de természetesen laktózmentes túró is vásárolható már a legtöbb helyen. Mindeközben a félzsíros túróból már 10 dkg közel dupla annyi fehérjét tartalmaz, mint 2,5 dl tej, a zsíros túró 100 grammja pedig már 12,2 grammot tartalmaz. Tejcukortartalma viszont még a kefirénél és a joghurténál is csekélyebb. A túró remek proteinforrás, ami a sportolóknak is jó hír, akiknek az izomzat növelése miatt fontos a fokozott fehérjebevitel.

A túró remek vitamin- és proteinforrás – fotó: Shutterstock
A túró egészségügyi előnyei
Az anyagcsere-folyamatokhoz, az agy fejlődéséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez is hatékony segítséget nyújtanak a túróban lévő B-vitaminok.
A túró bővelkedik az idegek, az izmok és az immunrendszer egészsége szempontjából is nélkülözhetetlen magnéziumban, mely segít a vércukorszint fenntartásában, és kedvezően hat a szívre is, továbbá migrénes és emésztési panaszok esetén is hatékony. A túró káliumtartalmának köszönhetően mérsékli a szorongást, és csökkenti az agyvérzés kialakulásának rizikóját is.
A túró antioxidáns-, szelén-, kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően csökkentheti egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát. A szelénnel azonban óvatosnak kell lenni, mert a hiánya ugyan káros lehet, de a túladagolása is veszélyes. Ezért a túrófogyasztás mértékére is fontos odafigyelni.
Forrás: divany.hu
Kapcsolódó cikkek
Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez
2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.
Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.