A vidéki kisvárosok lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti

2024. június 04. 12:18
A kormány prioritásként tekint a magyar agrárium és a vidék, a kisvárosok és -települések támogatására, továbbá kiemelt cél a lakosok komfortérzetének javítása. Ezen törekvések megvalósulását különböző, egymásra épülő, pályázható források segítik. A vidéki kisvárosok és falvak lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti.
A vidéki kisvárosok lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti
Közel 1700 külterületi út fejlesztése valósult meg 170 milliárd forint értékben 2016-17 óta – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Tiszacsege külterületi helyi közút-fejlesztéseit átadó ünnepségen.
A vidéki kisvárosok és falvak lakóinak életét a külterületi utak felújítása  is segíti | Demokrata
Feldman Zsolt ismertette, hogy a kormány 80 százalékra emelte 2021 elején a Vidékfejlesztési Program mögötti nemzeti költségvetésből történő finanszírozást. „Ennek köszönhetően írhattunk ki 1500 milliárd forint értékben pályázatokat az elmúlt időszakban, például mezőgazdasági beruházásokra, amelyek részeként valósulhattak meg önkormányzati külterületi útfejlesztések is” – tette hozzá.
 
Az államtitkár elengedhetetlennek tartja az országban az útfejlesztéseket, ugyanis a hálózatosodás rendkívül fontos a gazdaság működéséhez, ahogyan az is, hogy a mezőgazdasági gazdálkodók meg tudják közelíteni a földjeiket.
Tiszacsege külterületi helyi közútjainak fejlesztésére 241,45 millió forint támogatásban részesült a Vidékfejlesztési Programból. A település négy szakaszon történő, közel 4 kilométer hosszú útfejlesztéséhez 5 százalékos önerő teljesítésére volt szükség. Ehhez a helyi gazdák biztosították a hozzájárulásukat.
 
2024 őszén – már a Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervének keretei között – megismerhetővé válnak azok a felhívások, amelyek a települési önkormányzatok hasonló projektjeihez biztosítanak majd forrásokat.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Talajművelés nélküli mezőgazdaság

2023. február 07. 19:18
A világ legnézettebb no tiller – azaz a talajművelés nélküli mezőgazdaságról szóló – csatornáján mutatták be a pusztakovácsi Berend Ferenc talajművelési technikáját.
 
Az ukrán Mihalik Dragoncsuk videójából kiderül: a somogyi agrármérnök gazdálkodása világszínvonalú. Ukrajnában, az Európai Unióban és Amerikában is csak kevés farmon csinálják ilyen színvonalon a legeltetéssel egybekötött no tillt. 
 

Folyamatos fejlesztés a Kisalföldinél: az év második felére már 25 Lely fejőrobottal dolgoznak

2023. május 15. 10:25
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. 2023 nyarától a nagyszentjánosi tehenészetben is átáll a robotos fejésre.
 
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. állattenyésztési ágazata, 2023 nyarától, a baloghtagi telepét követően, a nagyszentjánosi tehenészetében is átáll a robotos fejésre, ezzel így már összesen 25 Lely robotot működtetve.