A villamosvezetést is kipróbálhatjuk a BKV idei utolsó nyílt napján

2024. október 18. 16:51
A ferencvárosi kocsiszínben tart nyílt napot a BKV szombaton.
 
Idei utolsó nyílt napját tartja a BKV szombaton a békebeli hangulatú, 1904-ben épült Ferencváros kocsiszínben. A Fradi – ahogy a villamosközlekedésben nevezik a 120 éves remízt – az újabb típusú kötöttpályás járművek mellett több nosztalgiavillamos "otthona" is.
A villamosvezetést is kipróbálhatjuk a BKV idei utolsó nyílt napján
A "Fradi" több nosztalgiavillamosnak is otthont ad (Fotó: bkv.hu)
 
Szombaton az ingyenes nyílt napon az 1906-os gyártású 2624-es és az 1908-ban gyártott, sötétbarna 611-es mellett az 1913-ban sínre tett 436-os jármű is látható lesz. Budapest utolsó újonnan készült kéttengelyes motorkocsitípusát az 1522-es képviseli a járműkiállításon, valamint felsorakoznak a 2576-77-es ikerkocsik is. 
 
A Baross kocsiszínből érkezik a Fradiba a 2806-os, amellyel – akárcsak a BKV nosztalgiaflottájának többi járművével – tavasztól őszig hétvégente utazhatnak a fővárosban közlekedők.
Lehet, hogy egy kép erről: kocsi és szöveg
Fotó: BKV FB 
 
A látogatók nemcsak régi villamosokkal találkozhatnak a kocsiszínben, hanem láthatnak nyitott teherkocsit, úgynevezett lowry-t, felsővezeték-szerelő kocsit, hóseprő mozdonyt és egy tehermozdonyon, azaz mukin is utazhatnak.
 
A nyílt napon egy Tatra tanulóvillamost is kipróbálhatnak az odalátogatók a remíz területén. A villamosvezetés regisztrációhoz és 18 éves korhatárhoz kötött.
 
A telephelyen zajló munkákba a kocsiszín-túrákon lehet bepillantani, a csoportok 10 óra 20 perctől húszpercenként indulnak. A csoportokba előzetesen, online lehet jelentkezni.
 
10 és 14 óra között látogatható az 1908-ban épült, máig üzemelő Ferenc áramátalakító. 
 
Az ipari műemlékben működés közben lehet megnézni az 1000 kW-os, több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket.
 
A vezetett túrák 11, fél egy és kettő órától indulnak. Az áramátalakító 14 év alatt csak szülői felügyelettel látogatható, a 14 órakor kezdődő szakmai túrára pedig csak 14 év felettiek jelentkezhetnek.
 
A legkisebbeket egy duplacsuklós Van Hool AGG 300 típusú autóbuszból készült játszóbusz várja az eseményen.
Lehet, hogy egy kép erről: szöveg
fotó: BKV FB
 
A rendezvény 10 órától 16 óráig tart, a zárás után a 30 leggyorsabban regisztráló részt vehet egy félórás járműfotózáson.
 
A Ferencváros kocsiszín megközelíthető az 1-es villamossal, valamint a rendezvény alatt R30-as jelzéssel, a Mester utca – Ferenc körút villamos végállomástól közlekedő MUV típusú villamossal.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk miatt nem indít járatokat hétfőn a berlini repülőtér

2023. április 24. 11:21
Valamennyi induló járatot törölték a hétfői menetrendből a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtéren (BER) a biztonsági terület dolgozóinak sztrájkja miatt.
 
A német fővárost és a körülötte elterülő Brandenburg tartományt kiszolgáló repülőtéren a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a ver.di hirdetett sztrájkot hétfőre hajlani fél négytől éjfélig.
 

Kőszegi Farsangfarka 2024

2024. január 31. 17:03
2024. február 13-án jelmezesek lepik el Kőszeg utcáit és épületeit.
A Farsangfarka rendezvény több éves hagyományra tekint vissza Kőszegen, a kőszegfalvi svábok sok mindent megőriztek az őseik földjéről magukkal hozott farsangi szokásokból, sőt a kőszegiek is átvették hagyományaik egy részét.