A vízmegtartó gazdálkodás

2024. augusztus 05. 17:32
Megjelent az Agrárminisztérium kiadványa melynek célja, hogy a mezőgazdasági vízhasználók figyelmét ráirányítsa a fenntartható vízgazdálkodás fontosságára, a felelős vízhasználat ösztönzésére a gazdálkodók körében.
A vízmegtartó gazdálkodás
A kiadvány ITT olvasható.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Lassulhat a termőföld drágulása: most szavaznak a törvényről

2022. december 07. 12:42
Még az idén elfogadhatja az Országgyűlés a földtörvénnyel kapcsolatos módosításokat, a most tárgyalt csomag zárószavazása a jövő héten lesz – mondta  Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkára a múlt heti Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián. A módosításcsomag négy nagyobb területet fog érinteni: földvédelem, állami földekre vonatkozó rendelkezések, földforgalmi változások és az osztatlan közös tulajdon megosztását érintő módosítások. Sokan arra számítanak, lassulni fog a termőföldárak gyors emelkedése.

Itt vannak a lesújtó számok: már ennyibe kerül a búza és a kukorica itthon

2023. január 18. 12:06
Továbbra is komoly gondok vannak a hazai agráriumban, főleg, ha az árakról van szó. 2022-ben egy bődületes drágulási hullám söpört végig a mezőgazdaságban, elég, ha csak a munkabérek emelkedésére, az energiaválságra vagy a súlyos aszályra gondolunk. Európa-szerte, köztük Magyarországon is hétről hétre láthattuk, ahogyan pusztulnak a növények a földeken, égtek ki a legelők, amik nem meglepő módon nem segítették a termelők helyzetét. Ami pedig a gabonanövényeket illeti, nem túl rózsás a helyzet, áremelkedésekkel és kiesésekkel találkozhattak a gazdák.
 
Az AKI adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 120 ezer forint/tonna (+19 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánykukoricáé 124 ezer forint/tonna (+36 százalék) volt 2023 január első hetében. A drágulás pedig tavaly is jól lekövethető volt, tulajdonképpen hónapról hónapra emelkedtek az árak a gabonák tekintetében, a kukorica pedig övön aluli ütést kapott, olyannyira, hogy még importra is szorultunk, ami korábban még nem fordult elő.