A XIX. századba röpít vissza az új múzeumposta Hollókőn

2024. május 23. 17:00
A világörökségi helyszínhez méltó, a Magyar Posta 157 éves történetébe bepillantást engedő környezetben hagyományos és korszerű postai szolgáltatásokat nyújtó múzeumposta nyílt szerdán (május 22.) Hollókőn.
A XIX. századba röpít vissza az új múzeumposta Hollókőn
Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója az eseményen elmondta: Hollókőn 30 éve működik a Palócföld postatörténetét bemutató kiállítóhely, amely a múzeumposta megnyitásának köszönhetően újabb épülettel bővült.
Múzeumpostában adhatják fel leveleiket a hollókőiek
A szerdán átadott létesítmény egy XIX. századi kisposta hangulatát idézi, ahol muzeális mérőeszközök, száz évvel ezelőtti postaraktár, pihenőkert, telefonközpont és a rádiókabaré telefonkészüléken hallgatható postával kapcsolatos jelenetei várják az érdeklődőket.
 
Kiemelte, hogy Hollókő nem egy szabadtéri múzeum, hanem élő település, ezért azt szeretnék, ha a múzeumposta egyben élő szolgáltatóhely lenne, mely a világörökségi környezethez méltó köntösben nyújt a helyiek és az ide látogatók számára egyaránt hozzáférhető hagyományos és korszerű szolgáltatást.
Fotókon Hollókő legújabb, egyedülálló attrakciója | Startlap Utazás
Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára emlékeztetett: a Magyar Posta 2023 februárjában hirdette meg postapartneri programját, amely lehetővé teszi, hogy a kistelepülések lakói a postai szolgáltatásokat továbbra is helyben, több más szolgáltatással egyidejűleg vehessék igénybe.
Magyarországon egyedülálló múzeumposta nyílt Hollókőn | hirado.hu
Az új partneri modell keretében mostantól akár kulturális tevékenység mellett is végezhetők a postai feladatok, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel, ráadásul a program a helyi lakosok számára is olyan előnyöket jelent, mint a megnövekedett nyitvatartási idő, vagy éppen a postai szolgáltatások szélesebb kínálata - hangsúlyozta.
Magyarországon egyedülálló múzeumposta nyílt Hollókőn
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára aláhúzta: a kistelepülések postahivatalai ugyanolyan fontos, megtartó erejű közösségi terek, mint a helyi közművelődési intézmények. Éppen ezért mérföldkő jelentőségűnek nevezte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködési rendszerének kiépítését.
 
Jelezte: a Nemzeti Művelődési Intézet hálózatával valamennyi 1500 fő alatti települést eléri, közülük már mintegy 300 helyen vizsgálja a Magyar Posta a közművelődési intézményekkel történő együttműködés lehetőségét.
 
A jövő iránya a több funkciós színterek és a szolgáltatások felé mutat, amelyhez összefogásra, közös gondolkodásra és cselekvésre van szükség a kormányzat, a gazdasági szereplők, a közigazgatás, valamint az intézményrendszerek és a civil szektor között - jegyezte meg.
 
A 334 lakosú Hollókő Magyarország egyetlen faluja, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A 300-400 éves település jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik, mivel a 20. századot megelőző népi építészet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni.
Időutazás: múzeumposta nyílt Hollókőn
Ugyanez igaz a történelmi településképbe illeszkedő helyi postaépületre és a közvetlenül mellette található Postamúzeumra is, amelyet a postai hagyományok és értékek megőrzésére létrehozott Postakürt Alapítvány üzemeltet.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Sosem utazott annyi magyar Horvátországba, mint tavaly

2024. január 10. 15:49
A 2019-es rekordévet is több mint tizedével meghaladta Horvátországban tavaly a magyar turisták létszáma és vendégéjszakáinak adata - tájékoztatta szerdán a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete az MTI-t.

Idén is lesz Gerecse 50, indul az online nevezés

2023. február 09. 14:16
A teljesítménytúrázók egyik legismertebb rendezvénye a Gerecse 50 idén is tavaszköszöntő megmérettetésre hívja a tapasztalt kilométergyűjtőket, az első teljesítménytúrájukra készülőket, az idősebbeket, a fiatalokat és a családdal érkező legfiatalabbakat április 15-én, szombaton.
 
A 41. Gerecse 50 teljesítménytúrára készül a Magyar Természetjáró Szövetség és az alapító Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség, hogy folytatva az évtizedes hagyományokat, az ország második legidősebb teljesítménytúrája az idei évre ismét megújuljon egy kicsit.