A zsírégető articsóka

2022. november 18. 11:05
Sokan – főként a gyerekek – azt gondolják, hogy az articsóka valamilyen madár. Nos, egy olyan növényről van szó, amely az egyik legcsodálatosabb zsírégető és anyagcserejavító a szervezetünk számára. Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epekiválasztást határozottan serkenti.
 
A zsírégető articsóka
Az articsóka Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.
 
Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű. Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsformákhoz és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak.
 
Többnyire csak a vetése utáni második évben kezd virítani, és 3-4 éven át ad jó termést. A bogáncséhoz hasonló, bíborszínű, majd’ ökölnyire megnövő virágai a nyár végén jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, marinálás és egyéb műveletek után eszik.
 
Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag sziromleveleit zöldségként fogyasztják. Ha vásároljuk, a kisebb bimbókat válasszuk. Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy megtölthetjük húsfélével. Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég, ha citromlével locsoljuk meg.
 
Az antik világban drága ínyencségnek számított, nem annyira íze, mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából igen elterjedt.
 
Termesztése
Április második felében állandó helyre, 1×1 m távolságra vetik, de így csak a következő évben szedhető, míg palántázással már az első évben is ad termést.
 
A palántaneveléshez már februárban melegágyba, cserépbe vetik a magot, márciusban válogatják a hajtásokat, és májusban ültetik ki állandó helyére. A hajtásválogatáskor leszedett rügydugványok továbbra is melegágyban tartva gyökereztethetők.
 
Víz- és tápanyagigényes növény. Ősszel az elvirágzott virágszárat kitörik, és felkupacolással, takarással védik a téli fagyok ellen – a védelmet a következő év áprilisában távolítják el. Ilyenkor ismét átnézik a hajtásokat, és a két legfejlettebbet hagyják meg. A virágkezdemény általában júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető.
 
Zsírégető hatása
A puffadás, görcsös fájdalom, émelygés szinte elmaradhatatlan kísérő jelensége a falánkok életének. Ezek a tünetek és a laborvizsgálattal kimutatható magas vérzsírszint a zsíremésztés zavaraira utal.
 
Az articsóka természetes, vagy porított változatban remekül hat a zsír megemésztésére, mivel az epetermelést, az epeömlést határozottan serkenti. Az articsóka akár 20-25 százalékkal is csökkentheti a koleszterinszintet a vérben, ami már pár hát után az ellenőrző vérvétel során jól kimutatható.
 
Az articsóka kapszulából reggel és este is bevehetünk egy-egy szemet bő folyadékkal.
 
Forrás: agraroldal.hu

Kapcsolódó cikkek

A hibridburgonya forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben

2023. június 26. 12:57
Nemcsak vetőgumókról, hanem magról is szaporítható.
 
A Wageningeni Egyetem (WUR) mini-szimpóziumán részt vevő nemzetközi elemzők szerint hamarosan köztermesztésbe kerülhet a hibridburgonya, amelynek széles körű elterjesztése forradalmi változásokat hozhat a növénytermesztésben és az élelmiszer ellátásban, különösen az alacsony jövedelmű és a mélyszegénységben élő lakosság számára – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.

Drámai adatok Németország élelmiszer-ellátásának helyzetéről

2023. február 28. 11:23
Németország agrár-élelmiszeripari külkereskedelme rekordértékű negatív szaldót mutat. A negatív szaldó növekedése kétféle veszélyt is rejt magában.
 
A freshplaza.de hírportál cikkének megállapítása szerint, Németország egyre inkább arra hagyatkozik, hogy élelmiszer szükségletét növekvő arányban más országok termeljék meg.