Agrárrobotok, drónok, VR – izgalmasra sikerült a PREGA AgRobot Show

2023. január 31. 12:27
Magyarország első számú agráripari szakkiállítását idén január 25-28. között rendezték meg a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. Mezőgazdasági gépek, szolgáltatások, inputanyagok, precíziós gazdálkodás, drónok és számtalan szakmai program várta a látogatókat.
 
Az egyik legérdekesebb esemény kétségtelenül ismét a PREGA AgRobot Show volt a Fórum színpadon az Agroinform.hu szervezésében, amely egyúttal a február 8-án és 9-én megrendezésre kerülő PREGA Konferencia egyik előzetes programja volt, az agrárcélú robotika legújabb, kézzelfogható fejlesztéseivel.
 
Agrárrobotok, drónok, VR – izgalmasra sikerült a PREGA AgRobot Show
Merre tart a dróntechnológia?
A drónok ugyanolyan rohamos fejlődésen mennek keresztül, mint napjainkban az okostelefonok. A drónok általános előnye, hogy célzottabban, precízebben tudnak dolgozni, mint egy repülőgép vagy helikopter, mert sokkal lassabban és alacsonyabban tudnak repülni teljes biztonsággal. Ráadásul kettős porlasztással dolgozhatnak, mert nemcsak a szórófej, hanem a rotorok légáramlata is besegít a permetszer eloszlatásában, illetve az elsodródás megakadályozásban, mivel lefelé „nyomja", a növények felé.
 
A jelenlegi fejlesztési trendek a hatékonyság növelésére – nagyobb hasznos tömeg, kapacitás, de kisebb önsúly és hosszabb repülési idő – irányulnak.
 
DJI Agras T30 mezőgazdasági drón – ABZ Drone Kft.
A 30 kilogrammos teherbírású permeteződrón még hatékonyabbá teszi a permetezést, többek között az új kialakítású dróntest által. Ez már az úgynevezett forgószárnyas kategóriát képviseli. A 30 liter hatóanyag 14-16 hektárra elegendő, ideális esetben 1 üzemóra alatt. A drónok inkább a meglévő gépek kapacitását hivatottak kiegészíteni, és nem a helyettesítésüket szolgálják.
 
Az intelligens mezőgazdasági felhőalapú térképpel okostelefonról is elérhető a 3D digitális gyümölcsös, megkönnyítve a digitális átállást.
 
A 16 fúvókás elrendezés nagyban javítja a cseppeloszlást, és a szelepkészlettel akár 8 liter/perc áramlási sebességet nyújt, a maximális permetszélesség 9 méter, a szántóföldi teljesítmény 10-12 ha/óra, de szélcsendes időben a 15-17 ha/óra sem lehetetlen.
 
A T30-as gömb radarja minden irányban képes érzékelni és automatikusan kerülni az útjába kerülő akadályokat, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.
 
Az orr-részen és hátul lévő kettős FPV-kamerával tovább növelhetjük a munkavégzés biztonságát, sőt az erős fényszórókkal sötétben is élőben követhetjük a drón útját.
 
Az egyszerű szállítás és tárolás érdekében a drón karjai behajthatók, így a munkamérethez képest 80%-kal kisebb helyen is elfér. A folyamatos munkavégzés mindössze két akkumulátorral lehetséges. Az akkumulátorok maximális teljesítményét a gyártó 1000 töltési ciklusig vagy 2000 hektár munkavégzésig garantálja. A hálózati töltő-elosztó akár 10 perc alatt képes teljesen feltölteni egy akkut.
 
Az Agras T30-hoz már elérhető a Spreading System 3.0 repítőtárcsás szóróberendezés, amellyel 40 literes tartályból juttathatunk ki vetőmagot, műtrágyát vagy bármilyen granulátumot a területre. A berendezés maximális szórásszélessége ekkor 7 méter, a kijuttatási sebesség közel 1 t óránként.
 
Virtuálisvalóság oktatórendszer – Déli ASzC Jánoshalmai Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Az úgynevezett VR-szemüvegek és a hozzájuk tartozó oktatóprogramok egyre népszerűbbek a szakmai képzések, továbbképzések terén, amelyek segítségével teljesen veszélytelenül, szinte bárhol elsajátítható akár a különféle mezőgazdasági gépek javítása is. Bár a valós gyakorlatot nem váltja ki, de az alapok elsajátíthatók egy-egy új gép esetében is, amelyek például még ezután kerülnek piaci bevezetésre, és a szerelő nem az első garanciális problémánál fog szembesülni a technikával.
 
Továbbá egy-egy szakiskolába oda lehet „varázsolni" több géptípust is; mint tudjuk, régi probléma volt, hogy egy-két kiszuperált gépen kellett a gyakorlati oktatást is elvégezni, akkor is, ha már azok idejétmúlt gépeknek számítottak. S tudjuk, a tankönyvek sem tudtak, tudnak lépést tartani a mai rohamléptű fejlődéssel. Szoftveresen és virtuálisan azonban sok minden megoldható.
 
További érdekes fejlesztések itt találhatók:
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament is áldását adta az ukrán mezőgazdasági termékek szabad áramlására

2023. május 10. 10:48
Ennek ellenére a Magyarország által is bevezetett importtilalom érvényben van.
 
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó rendkívüli uniós intézkedések fenntartásához – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Mi lesz az ukrán importtilalom sorsa? Megszólalt az uniós mezőgazdasági biztos

2023. június 02. 14:34
Szerinte meg kellene hosszabbítani az ukrán termények importjának korlátozásáról szóló rendelkezést.
 
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerint legalább októberig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából érkező négy mezőgazdasági termék importjának korlátozását az öt közép-európai országba (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia), írja az Euractiv.com.