Állategészségügyi kihívások és megoldások

2023. május 05. 14:17
A harmincadik Állattenyésztési és Mezőgazda Napok eseményei között volt, amit először rendeztek meg. Az Állatorvostudományi Egyetem oktatói ugyanis első alkalommal szerveztek konferenciát Állategészségügyi kihívások és megoldások a gazdasági haszonállattartásban címmel, kifejezetten állattartóknak.
Sótonyi Péter, az ÁE rektora megnyitójában elmondta, a felkért előadók olyan aktuális témákkal készültek, amelyek a mindennapokban foglalkoztatják a gazdákat, mondhatni „húsba vágóak”.
Állategészségügyi kihívások és megoldások
Pásztor Szabolcs országos főállatorvos, Farkas Sándor miniszterhelyettes, Sótonyi Péter rektor, Antal Gábor a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója és Kocsis László a cég főállatorvosa, mesteroktató a rendezvény elnökségében
Fotó: Csatlós Norbert
A magyar állattenyésztés helyzetéről szólva annak a – sokak által osztott – véleményének adott hangot, hogy az finoman szólva sincs a legjobb állapotban. „Harminc éve 13 millió sertés volt az országban, ma már kevesebb, mint Szerbiában, számuk mindössze 2 millió 800 ezer. Vannak falvak, ahol korábban tízezer disznót adtak le egy évben, ma 50-et” – sorolta az elszomorító adatokat, hozzátéve, hogy azért maradtak még olyanok, mint például a Hód-Mezőgazda, amelyik több mint 40 ezer sertést bocsát ki évente.
Az ágazat tehát – a kiváló állattenyésztők mellett – továbbra is igényli, igényelné a jól képzett állatorvosokat, a fogyatkozó állománylétszám miatt azonban egyre kevesebb hallgató szeretne gazdasági haszonállatokkal foglalkozni.
Hogy ez a helyzet változzon, az egyetem bevezette a hetesi szolgálatot, amit különböző fajú állatok mellett kell eltölteniük a leendő állatorvosoknak. Ez idő alatt nem orvosi feladatokat látnak el, „csak” gondozzák, megismerik az állatokat. „Az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói elkötelezettek, okosak, a mi felelősségünk, hogy megfelelően képzettek legyenek” – fogalmazott a rektor, majd arra kérte kollégáit, segítsék őket a haszonállatok irányába terelni. Az egyetem is ennek érdekében alapította a Marek József-ösztöndíjat, akik ezt megkapják, vállalják, hogy tíz évig gazdasági haszonállattal foglalkoznak. Tavaly 30, az idén 45 hallgató kapta meg az ösztöndíjat.
Az együttműködési megállapodást Sótonyi Péter és Antal Gábor látták el kézjegyükkel
Az együttműködési megállapodást Sótonyi Péter és Antal Gábor látták el kézjegyükkel
Fotó: Csatlós Norbert
 
Ezt a célt, a gazdasági haszonállattartást vállaló állatorvosok számának növelését segíti az az együttműködési megállapodás, amit a konferencia előtt látott el kézjegyével Sótonyi Péter és Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.
 
Mint elhangzott, a szerződő felek szándéka, hogy a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatát erősítsék, és ennek érdekében egyfelől közösen hasznosítsák az egyetem felsőoktatási szakértőinek, valamint a társaság kvalifikált szakembereinek tudását, tapasztalatait.
További cél, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. magas szintű képzési háttértámogatást nyújtson az egyetem oktatási tevékenységéhez, valamint a gyakorlatorientált képzési feltételek kialakításához.
„Valóban, a Hód-Mezőgazda Zrt. éves hízósertés-kibocsátása több mint 40 ezer, ám ennél a számnál is többet mond, hogy kocánként 4300-4600 kilogramm hízót értékesítünk” – ismertette kiváló eredményeiket Antal Gábor. Ennek eléréséhez a szakmai hozzáértés mellett tudományos háttérre is szükségük van, amit a már végzett és leendő állatorvosok biztosítanak számukra.
Farkas Sándor miniszterhelyettes: az állatorvosok vállaljanak nagyobb társadalmi szerepet szűkebb közösségükben
Farkas Sándor miniszterhelyettes: az állatorvosok vállaljanak nagyobb társadalmi szerepet szűkebb közösségükben
Fotó: Csatlós Norbert
 
A rendezvényen részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is, aki ez alkalommal arra kérte a már praktizáló és leendő állatorvosokat, hogy vidéki, vidékre kerülő értelmiségiként vállaljanak nagyobb társadalmi szerepet abban a közösségben, ahol élnek.
„Segítsenek a vidék felemelkedésében, a vidéki együttműködésben, ne csak a szakmával, hanem a közélettel is foglalkozzanak” – kérte, mert bár egyre jobban érezhető az agrárium, az agráriumban dolgozók megbecsültsége, véleménye szerint az még tovább fokozható.
Kemény Dénesnek a tiszteletbeli kamarai tagságot igazoló okiratot Sótonyi Péter, Kocsis László és Szalay János adták át. - megnézni az utsót: csongrád megyei állatorovis kamara elnöke
Kemény Dénesnek a tiszteletbeli kamarai tagságot igazoló okiratot Sótonyi Péter, Kocsis László és Szalay János adták át. - megnézni az utsót: csongrád megyei állatorovis kamara elnöke
Fotó: Csatlós Norbert
 
Az előadások előtt egy további ünnepélyes alkalomra is sor került: kitüntették Kemény Dénest, helyesebben dr. Kemény Dénest. Kevesen tudják, hogy a csapatával három olimpiai aranyérmet és számos világbajnokságot nyert szakedző 1978-ban doktorált az Állatorvosi Egyetemen. Most, a Magyar Állatorvosi Kamara tiszteletbeli tagjává fogadta. A Gönczi Gábor elnök által aláírt felkérő levelet a Csongrád Megyei Állatorvosi Kamara elnöke, Szalai János adta át Kemény Dénesnek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Magasabb jövedékiadó-visszatérítés jár a gázolaj után a gazdáknak

2024. május 10. 15:26
A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május 1-től a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után visszaigényelhető adó mértéke 90 százalékra emelkedik. A magyar kormány ígéretének megfelelően a gabonaágazat helyzetének javítását célzó ötpontos intézkedéscsomagjának egyik elemeként döntött a jövedéki adó visszatérítés növeléséről – jelentette be Nagy István agrárminiszter. 

Tovább épülnek a grúz-magyar agrárkapcsolatok

2023. október 16. 15:11
Olyan ütemben bővülnek a grúz-magyar agrárgazdasági kapcsolatok, amelyekből Európa és Ázsia is egyértelműen nyerhet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Tsinandaliban, ahol Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterével egyeztetett.