Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát

2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
 
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója  körülbelül 7000 forintba kerül majd.
Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát
Magyarországon április 10–20. között indul a szamóca szüretelése az üvegházakban és a fűtött fóliákban, a fűtetlen termesztőberendezésekben április közepén, második felében. Ettől kezdve lehet számítani a piacokon a magyar szamóca megjelenésére, de dömping majd csak a szabadföldi kultúrák betakarításakor, május első felében kezdődik. A szezon – időjárástól függően – június elejéig, közepéig tart.
 
A köznyelv a szamócát egyébként tévesen hívja epernek, hiszen ez a név már foglalt, még hozzá az eperfa a viselője. Ennek gyümölcse lehet fehér és fekete színű is, ennek megfelelően a gyümölcsfaj latin neve Morus alba, vagy Morus nigra. Amit mi eperként ismerünk, az valójában a szamóca, mely egy alacsony, 30-50 centiméter magas, évelő növényen terem, őse pedig az erdei szamóca, latin nevén Fragaria vesca.
 
Ha tehetjük, termeljük meg a család részére a kertünkben a szamócát. A szamóca ültetésének legkedvezőbb időpontja az augusztus. Ha ekkor ültetjük, biztosak lehetünk abban, hogy már tavasszal szüretelhetünk is. Termeléséről részletesen itt írtunk.
 
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország betiltaná a laborhúst, az Európai Bizottság szerint viszont ezt nem teheti meg

2024. október 28. 13:17
A magyar törvényjavaslatot az Európai Bizottság megalapozatlannak tartja.
 

Élelemforrás embernek, állatnak: a batáta kisüzemi termesztésre is alkalmas

2023. május 25. 12:32
Az emberek többségének a batátáról még mindig az ugrik be elsőre, hogy Afrika növénye. Ez egyébként nem igaz, Közép-Amerikából származik, és a legnagyobb termelője Kína. Itthon is termesztjük, a szupermarketekben és a zöldségeseknél is van belőle. A növény termesztésének toplistáját Európában Portugália vezeti, de nálunk is egyre népszerűbb. Vannak már néhány száz hektáros termelők is, de alapvetően a kis gazdaságok növénye.