Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát
2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója körülbelül 7000 forintba kerül majd.

Magyarországon április 10–20. között indul a szamóca szüretelése az üvegházakban és a fűtött fóliákban, a fűtetlen termesztőberendezésekben április közepén, második felében. Ettől kezdve lehet számítani a piacokon a magyar szamóca megjelenésére, de dömping majd csak a szabadföldi kultúrák betakarításakor, május első felében kezdődik. A szezon – időjárástól függően – június elejéig, közepéig tart.
A köznyelv a szamócát egyébként tévesen hívja epernek, hiszen ez a név már foglalt, még hozzá az eperfa a viselője. Ennek gyümölcse lehet fehér és fekete színű is, ennek megfelelően a gyümölcsfaj latin neve Morus alba, vagy Morus nigra. Amit mi eperként ismerünk, az valójában a szamóca, mely egy alacsony, 30-50 centiméter magas, évelő növényen terem, őse pedig az erdei szamóca, latin nevén Fragaria vesca.
Ha tehetjük, termeljük meg a család részére a kertünkben a szamócát. A szamóca ültetésének legkedvezőbb időpontja az augusztus. Ha ekkor ültetjük, biztosak lehetünk abban, hogy már tavasszal szüretelhetünk is. Termeléséről részletesen itt írtunk.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
FOGYASZTÓKNAK KEDVEZŐ AZ ÉLELMISZERÁR
2023. április 24. 10:43
Drága alapanyagból kell olcsó terméket előállítani. Így jellemezhető az a piaci környezet, amelyben több kockázatkerülő, ezáltal tőkeerős gazdaság vásárolt időben olyan imputanyagokat, amelyeknek az ára tavaly nyáron igen magas volt, idén januárban viszont meredeken zuhant lefelé. Miközben a tojás, a hús és a tejtermékek ára csökken, s ennek a fogyasztók örülhetnek, addig a termelés költségei továbbra is magasak.
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.