Aranyat érő burgonya

2023. július 17. 12:38
Az elmúlt időszakban a magas burgonyaárak láttán sok kérdés fogalmazódott meg a termelők – és a fogyasztók - részéről. Évek óta Berzence a szakma egyik legfontosabb találkozási pontja, ahol a Solanum Kft. szervezésében az ágazatot foglalkoztató témákat veszik górcső alá. Így idén szó esett – a szokásos fajtabemutató mellett –, a piaci helyzetről, mint a növényvédelmi technológiai megoldásokról.
Aranyat érő burgonya
„Ha kitekintünk az unióba, a teljes burgonya terület 1,7 millió hektár körüli nagyság, ennek a hat legnagyobb termelő ország adja a 76 százalékát, míg hazánk a 0,5 százalékot sem éri el”- kezdte előadását Kecskés Gábor. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke kiemelte, ültetési időszakban rendkívül csapadékos időjárás hátráltatta a munkákat, vagy kivártak és ezzel elhúzódott az ültetés, vagy sárba vetettek.
 
Az egész burgonya övezetben idén szélsőséges időjárás volt jellemző. A kora nyári időszakot rendkívüli aszály jellemezte, ennek köszönhetően lefeleződött – 6-8 tövenként – a kötésszám.
 
Ráadásul a gazdák a tavalyi évjáratnak köszönhetően már eleve gyenge minőségű vetőburgonyával indultak. Ráadásul a nagy burgonyás országok folyamatosan csökkentik a vetésterületüket. Ha ehhez hozzátesszük a a kedvezőtlen időjárást, nem csoda, hogy kisebb mennyiség jelenik meg a boltokban. Miközben a betárolt burgonya elfogyott a piacról, a korai még nem érkezett meg a fogyasztókhoz, ugyanakkor a harmadik a harmadik országokból sem tudtak elegendő mennyiséget importálni. A frissfogyasztás felől a feldolgozóipar felé terelődött a termesztés. Így nem csoda, hogy az árak meglepő magasságba kúsztak.
 
Már a tavalyihoz képest is magasabb alapról indultak, a termelői ár kilónként elérte a 200 forintot.
A szakember szerint főként a piroshéjú étkezési burgonyából és a vetőgumóból várható a jövőben hiány. Ez utóbbi esetében több területet is visszaminősítettek növényegészségügyi okokra hivatkozva, így szaporítóanyagból jövőre kisebb választék, egyes fajtákból hiány várható. Éppen ezért az elnök hangsúlyozta, a termelők előre szerződjenek le a kívánt mennyiségre, hogy legyen mit a földbe tenniük.
 
„Nyugat-Európában éppen csak befejeződött a korai étkezési burgonya betakarítása. Jellemzően laza héj, apró méret, alacsony hozam, gyenge minőség jellemzi”
 
- adott helyzetelemzést Kecskés Gábor, aki hozzátette, a száraz talaj is akadályozta a munkákat. Keresleti piac, drasztikus áremelés jellemzi a közeljövőt.
 
A vetőburgonya kilátásokat elemezve a szakember elmondta, a területek 5-8 százalékkal csökkentek. A kisebb mennyiségnek oka az is, hogy például a hollandok nem engedélyezik a szaporító területek öntözését felszíni vizekből. Nem segíti az ágazatot a folyamatos növényvédő szer kivonások sem, a tömegével megjelenő kártevők – főként levéltetvek – miatt sok helyen visszaminősítik a vetőburgonyát étkezésivé. Mindennek tükrében egyre jobban felértékelődik a hazai szaporítás.
 
A szomszéd Ausztriában idén 18,7 ezer hektáron ültettek burgonyát, s az információk szerint ott is egyre csökken az étkezési az ipari javára. Hazánkban a legfrissebb adatok 7147 hektár burgonya területről számolnak be, ami igen messze került a jó két évtizeddel korábbi 55 ezer hektártól.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tartósan velünk maradnak a magas gyümölcsárak

2023. június 30. 13:17
Idén ismételten jelentős fagykár érte a gyümölcsösöket a tavaszi időszakban. Ezek közül a cseresznye az egyik olyan faj, amelyet a legjobban megviselt az időjárás, mivel viszonylag korán kezdődik a virágzási ideje. Március utolsó és április első hetében több hullámban olyan hideg érkezett az országba, ami ellen nem lehetett védekezni, ezért a csonthéjasok közül csaknem a teljes kajszitermés megsemmisült és a cseresznyénél is nagyon változatos kép alakult ki mind területi eloszlásban, mind pedig a fajták tekintetében.

A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.