Árthat a gyermekeknek a túl sok színezék az ananászban

2017. szeptember 27. 08:09
A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben. A termékből Magyarországra is érkezett. A túl sok színezék gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki és allergiás reakciókat is okozhat.

Az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztási rendszerében értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról, hogy a határérték háromszorosát mutatták ki a cseh hatóságok a narancssárga - S (E110) jelű - színezékből thaiföldi kandírozott ananászban. A termékből Csehország mellett Szlovákiába és Magyarországra is érkezett  

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet szerint e színezékből a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsökben és zöldségekben 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az S (E110) színezékre 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.

A színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, de egyes kutatások szerint nagyobb mennyiségben gyermekeknél hiperaktivitást okozhat, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért az Európai Unióban kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely ilyen színezékeket tartalmaz.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz

2017. december 12. 08:58
A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!

Felszerelik magukat a mezőgazdászok

2017. augusztus 29. 07:56
Mezőgazdasági gépekből és alkatrészekből is rekordforgalmat hozott az idei első fél év. A gépforgalmazók reményei szerint ez a trend lesz jellemző egész évben.