Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

2016. június 27. 08:56
Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban.
 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásakor egészségártalom nem valószínűsíthető.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.

A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer. Az 1333/2008/EK rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelésében szorbinsavra és kálium-szorbátra 3 mg/ttkg/nap ideiglenes megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapított meg. Ez azt jelenti, hogy maximálisan ilyen mennyiségben, hosszútávon (egy életen át), rendszeresen (naponta) fogyasztva egészségi kockázattal nem kell számolni.

Az érintett aszalt sárgabarack szorbinsav tartalma 1211 mg/kg. Az ADI értéket az adott szorbinsav tartalmú sárgabarackból egy 60 kg testtömegű felnőtt naponta, rendszeresen 15 dkg fogyasztásával érné el. A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval az ADI érték alatt van.

Az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Dől a veszélyes szója az országba - Kiváltanák a kétes importot

2016. szeptember 29. 07:53
Tavaly a szója magyarországi termőterülete a korábbi évekhez képest közel a duplájára, 77 ezer hektárra emelkedett. A GMO-mentes termény jó része azonban a magasabb eladási ár miatt külföldre vándorolt, és a hazai szükségleteket génmódosított alapanyagból készült import szójadarával kellett kielégíteni. A Pannonia Ethanol szerint ugyanakkor van alternatív fehérjeforrás: ez a száraz törköly, vagyis a DDGS.

Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolóját tartották a Földművelésügyi Minisztériumban

2017. augusztus 02. 07:45
A kiváló minőségű magyar élelmiszerek előállítása annál jövedelmezőbb, minél szélesebb körben juthatnak hozzá mind a hazai fogyasztók, mind pedig a külföldi árupiacok. Ugyanakkor a helyi termelőknek érdemes figyelemmel lenni a termékek előállítása mellett az áruvédjegyek, földrajzi oltalommal védett árujelzők és egyéb promóciós eszközök megválasztásával járó előnyökre is – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár- és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.