Átadták a Bálint-Gazda díjat

2023. február 09. 13:35
A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Budai Campusának diplomaátadó ünnepségén adták át a Bálint Gazda díjat.
 
Az elmúlt évben első alkalommal meghirdetett a “dr. Bálint György Alapítvány” oklevelével és komoly pénzjutalommal is járó “Bálint Gazda-díjat” a végzős Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói pályázhatják meg.
A díjat Gyuri bácsi özvegye, Récsey Antónia alapította, a bíráló bizottság tagjai között pedig a szakma ismert oktatói és a hazai kertészeti ágazat kiválóságai kaptak helyet, akik Bálint Györggyel közeli, baráti viszonyt ápoltak.
 
Átadták a Bálint-Gazda díjat
A díj dr. Bálint György (1919-2020) kertészmérnöknek, hazánk széles körben ismert és szeretett kertészeti szakemberének és szakírójának állít emléket. Bálint György gazdálkodó családban született, a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián diplomázott, majd a mezőgazdasági tudományok kandidátusa lett.
 
Dolgozott főagronómusként és főkertészként, volt a Magyar Mezőgazdaság gondozásában ma is megjelenő kertészeti szaklapok szerkesztője és főszerkesztője, számos sikerkönyv megbecsült szerzője.
 
Az ország egésze azonban akkor zárta szívébe, amikor a Magyar Televízió Ablak című műsorában Bálint gazdaként hétről hétre jó tanácsokkal látta el a kertészkedni vágyó tévénézők sokaságát.
 
A díjátadó ünnepségen özvegye, Récsey Antónia elmondta, hogy férje tiszteletére alapította a díjat ezzel is emléket állítva az „ország kertészének” a kertészet iránti szakmai elköteleződése előtt. A termőföldhöz való viszonyát pedig Bálint György önéletrajzi könyvéből néhány sor felidézésével illusztrálta.
 
„Tőlem az életben sok mindent elvettek, de mind közül legfájóbb, hogy elvették a földet, ami korábban az apámé volt. Aztán rájöttem, lehet egy másik utam is, ha a szakmai tudásomat megosztom másokkal, legalább olyan sikeres lehetek, mint földművelő.”
 
Ennek szellemében élt és használt minden nemes eszközt arra, hogy ismereteivel a szakmáját, a társadalmat és a hazáját szolgálja. Tanította az óvodásokat, iskolásokat, egyetemistákat, de megtalálta a hangot a hétköznapi emberekkel is.
Ebben az évben is sok pályamunka érkezett és nem volt könnyű helyzetben a grémium, mert a pályázók színvonalas szakmai tudásról adtak tanúbizonyságot, mondta Récsey Antónia.
 
A díj győztese 2023-ban Vidu Veronika (kertészmérnöki mesterképzési szak) lett -jelentette be Bálint György özvegye. A díj jelentős pénzjutalommal és egy Madarassy István Kossuth díjas szobrász művész által készített emlékéremmel jár. Az érem egyik oldalán Bálint György portréja, a másik oldalon pedig egyik mottója:
 
„Egész életemet a hűség jellemezte, hűség a hazához, a tudáshoz és a termőföldhöz” - zárta szavait Récsey Antónia.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország Legszebb Birtoka 2023.

2023. július 20. 13:20
Hetedik alkalommal írtuk ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a szépséget a maga szubjektivitásával egy pontozási rendszerben keressük meg.
 
A májusban elstartolt díj mintegy 50 jelöltet hozott idén is, akik méltatásából alakult ki a 7 kategória 2-2 döntőse. 

Ez hihetetlen! Robotok fogják helyettesíteni a méheket?

2023. február 22. 09:40
A lágy testű robotok képesek járni, ugrani, repülni és lebegni.
 
Finnországban, a Tamperei Egyetem kutatói a méhek beporzó tevékenységének utánzására képes parányi robotokat fejlesztettek ki, amelyek a világ méhállományának aggasztó csökkenésére és fenyegető kihalására való tekintettel rendkívül nagy jelentőséggel bírnak – olvashatjuk a studyfinds.org hírportálon.