Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét

2024. június 03. 12:26
Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét május 29.-én, a Békés vármegyei város egymilliárd forint hazai forrást fordított a beruházásra. A Várfürdő 1959. május 1-jén nyitotta meg kapuit; 1970-ben minősítették vizét gyógyvízzé, akkor már évi egymillió látogatója volt.
Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét
Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, hogy 2010 óta azzal a céllal fejlesztenek, hogy erősítsék a város négy évszakos jellegét, hiszen közvetve vagy közvetlenül több ezer ember megélhetését biztosítja a városban a turizmus.
 
Ennek első állomása 2010-ben az AquaPalota megépítése volt, amely a 2010-es holt szezon (az év utolsó három és a következő év első három hónapja) 100 ezret el nem érő vendégforgalmát másfélszeresére bővítette. 2023-ban ez a szám már megközelítette a 200 ezret.
 
Hozzátette, a gyulai önkormányzati cégek saját erőből is fejlesztenek, a várfürdő 2023-as, 476 millió forintos adózott eredményéből elvégezte két medence rekonstrukcióját; bővítette a napelemparkot és újranyitotta a 4. számú termálkutat, amivel az 50 méteres medence fűtését látják el. A több hektáros parkban pedig automata öntözőrendszert építettek ki - ismertette.
 
Közel ezer négyzetméterrel bővítették a főépületet, növelték az öltözőszekrények számát és egy látványétterem is helyet kapott a fürdőben -Fotó: Gyulai Várfürdő
 
A Kisfaludy Programban elnyert 3 milliárd forintból megépült egy új gyermek víziparadicsom, most pedig - a reumatológiai rész kórházba történő kiköltöztetésével - átalakították, mintegy ezer négyzetméterrel bővítették a főépületet.
Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét | hirado.hu
Növelték az öltözőszekrények számát, új mosdóblokk épült, kialakítottak egy új masszázsszalont és egy új látványéttermet; és nőtt a pihenő vendégtér is. "A fejlesztés azonban itt nem áll meg" - jelentette ki a polgármester. Hamarosan elkezdik az 1833-ban épült Lovarda felújítását, és szeretnének egy új termálfürdőt is építeni.
Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét
Kovács József országgyűlési képviselő beszédében felelevenítette, hogy Gyulán már az 1500-as évek elején volt törökfürdő; az 1800-as évek végén pedig gőzfürdő. A Várfürdő 1959. május 1-jén nyitotta meg kapuit; 1970-ben minősítették vizét gyógyvízzé, akkor már évi egymillió látogatója volt.
Gyulai Hírlap - Megújult a Gyulai Várfürdő téli főbejárata
Kun Miklós vezérigazgató elmondta, látják, hogy Győrben, Hévízen, Debrecenben, Makón és Nagyváradon is fejlesztik a fürdőket; amitől nem maradhatnak le Gyulán sem. Látogatószám alapján a gyulai az ország hetedik legnagyobb fürdője, a látogatók kétharmada visszatérő vendég, akiket folyamatos fejlesztéssel lehet megtartani - közölte.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

8 magyarországi vízesés, ahova feltétlenül látogass el télen

2023. január 04. 16:14
Az egész világon kedvelt turisztikai célpontok a zuhatagok, s bár hazánk nem tartozik a vízfüggöny-nagyhatalmak közé, még így is büszkélkedhetünk mesés vízesésekkel.
Érdemes hát felkeresni őket, melyek elérése egy jó kis túrával is összeköthető. Íme nyolc olyan zuhatag, amely télen is csodálatos.

Szerzetesi cellákat alakítottak át szállodai szobákká Sopronbánfalván

2024. január 23. 16:00
A Sopronhoz tartozó, hegyek közé ékelődő Sopronbánfalván, a templom falához épült kolostorban különleges világba csöppenünk. Az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobás szállodai szobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a mai kor igényeit is kielégítve.