Ausztria nem szégyenlős: már a targoncásokat is elszívja Magyarországról – akkora az osztrák munkaerőhiány

2024. február 08. 14:23
Különös felhívás jelent meg az osztrák közmédiában. Azt népszerűsítik, hogy az ausztriai hulladékhasznosító kifejezetten magyar nyelvű targoncakezelői tanfolyamot indít. Nem véletlenül, a magyar munkások nélkül ugyanis nem működne az osztrák hulladékkezelés.
Ausztria nem szégyenlős: már a targoncásokat is elszívja Magyarországról – akkora az osztrák munkaerőhiány
Magyar nyelvű targoncakezelői képzést indít az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége (VOEB) – olvasható az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató honlapján.
 
Az Österreichischer Rundfunk arról számolt be, hogy a VOEB márciusra hirdeti meg a kétnapos tanfolyamát kifejezetten azzal a céllal, hogy  mérsékelje az osztrák munkaerőpiacon tapasztalható szakmunkáshiányt.
 
A képzés helyszíne Bruck an der Leitha, magyarul Lajtabruck, nyilván nem véletlenül. A pár ezer fős városka ugyanis mindössze 30 kilométerre van a magyar határtól. A magyar nyelvű targoncásképzésre február 22-ig lehet jelentkezni. A VOEB már most kilátásba helyezte, hogy ha a dedikált tanfolyam sikeres lesz, akkor újabbat hirdetnek, immár szerb nyelven.
 
A VOEB elnöke, Gabriele Jüly a döntésük kapcsán arról beszélt, hogy Ausztriában a targoncavezetéshez speciális vezetői engedélyre van szükség. Csakhogy ennek megszerzését sokszor a nyelvi akadályok nehezítik. A szervezet vezetője ezek után megdöbbentő adatokat közölt.
Ausztriai állások Ausztriai munkák: Raktáros - Targoncás állás  (Kommissionierer/in mit Staplerschein)
A munkatársaim háromnegyede beszél magyarul. Ők azok, akik fenntartják az infrastruktúránkat – közölte.
Azért is indítanak új képzést, hogy az érdeklődő munkavállalók osztrák színvonalú továbbképzésben részesülhessenek. Az is kiderült, hogy a magyar nyelvű tanfolyamot március 7–8-án szervezik meg az Abfallservice Jüly hulladékkezelő társaságnál. A névazonosság a VOEB vezetőjével talán nem véletlen. Ezalatt a két nap alatt a résztvevők a gyakorlati vezetéstől kezdve a rakományrögzítésen át a rakománykezelésig minden elemét elsajátíthatják a targoncázásnak.
 
A képzést vizsga is követi, amelyre a jelentkezőknek önállóan kell felkészülniük. Arról nem közöltek információt, hogy sikeres vizsga esetén milyen elhelyezkedési és kereseti lehetőségeket biztosítanak, de kiindulva a hulladékkezelésben tapasztalható munkaerőhiányból, jó eséllyel gyorsan el lehet helyezkedni.
 
20210624 Hegyeshalom

ország határ átkelés

Múlt hét közepétől már Ausztria irányából nem ellenőriznek a magyar hatóságok. Ezt tapasztaltuk Hegyeshalomnál, a nagy- és kishatáron egyaránt. 

Fotó: Kerekes István KI Kisalföld20210624 Hegyeshalomország határ átkelésMúlt hét közepétől már Ausztria irányából nem ellenőriznek a magyar hatóságok. Ezt tapasztaltuk Hegyeshalomnál, a nagy- és kishatáron egyaránt. Fotó: Kerekes István KI Kisalföld
Különösen fájó, ami decemberben történt, előtte ugyanis hónapokon át csökkent az osztrák munkaerőpiacon dolgozó magyarok száma. Kérdés, lesz-e fordulat, és ha igen, mikor.
 
forrás: portfolio.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Telepalántázták a golfpályák lyukait a vízpazarlás ellen tiltakozva

2023. július 05. 09:45
Cementtel öntötték ki vagy palántákkal ültették be egy sor spanyolországi golfpálya lyukait egy nemzetközi klímaaktivista civil szervezet tagjai, arra kívánva felhívni a figyelmet, hogy mennyire aránytalan dolog a golfpályákat öntözni a kiszáradóban lévő ország aktuális viszonyai között.

Szemléletváltás a kertépítésben

2023. április 20. 14:00
Az elmúlt tíz-húsz év kutatási eredményei is segítettek megérteni, milyen összetett rendszerrel állunk szemben: az emberi társadalmat és a természetet is bonyolult hálózat alkotja. Egyes tudósok szerint a fő gond, hogy ezek a hálózatok, kapcsolati rendszerek mára megszakadtak. Fontos lenne, hogy az ember ne az életet tönkretevő, kizsigerelő, hanem az azt támogató, regeneráló folyamatokat segítse, szolgálja.
Ehhez önrevízióra van szükség, és arra, hogy más szemmel tekintsünk saját életünkre, munkánkra is, hívta fel a hallgatóság figyelmét előadásában Herczegné Ghyczy Zsuzsanna tájépítész, az Árgus Kft. ügyvezetője a zöld szakma februári konferenciáján.