Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de rögtön visszamentek – ez van a háttérben

2024. június 17. 16:22
Az áprilisi és a májusi nyilvántartások is megjelentek az osztrák munkaerőpiacon dolgozó külföldi munkavállalókról. Így már az is látszik, jelenleg hány magyarnak van ausztriai munkája.
Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de rögtön visszamentek – ez van a háttérben
Ausztriai munkák: sok ezer magyar hagyta ott, de aztán rögtön visszamentek – ez van a háttérben / Fotó: Shutterstock
 
Szélsőségesen alakult az elmúlt hónapokban az Ausztriában dolgozó magyarok száma – derült ki az osztrák társadalombiztosító statisztikáiból.
 
A Világgazdaság rendszeresen beszámol az osztrák munkaerőpiacon boldoguló honfitársainkról, legutóbb a márciusi adatokat ismertettük. Azóta az áprilisi és májusi nyilvántartások is megjelentek az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalókról, így már az is látszik, jelenleg hány magyar dolgozik a sógoroknál.
Vienna,,Austria,,20,September,2023:,The,Austrian,Parliament,Building,In
Hány magyar dolgozik Ausztriában?
Fontos megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba. Most kiderült, hogy 
 
  • 2024 negyedik hónapjában összesen 981 193,
  • az ötödikben viszont már 1 003 736 külföldi kereste a kenyerét Ausztriában.
  • Ugyanez márciusban 997 418,
  • februárban 994 216,
  • januárban pedig 980 567 volt.
Vagyis Ausztria nemzetközi munkavállalói rétege csúcsra ért májusban és 2024-ben először haladta meg az egymilliós létszámot. Nyugati szomszédunk népessége mintegy 9,1 millió fő, ez tehát azt jelenti, hogy közülük minden kilencedik már nem osztrák állampolgár.
 
Éves bázison még látványosabb a külföldi foglalkoztatotti kör növekedése, hiszen 2023 májusában még csak 978 960-an voltak, tehát egy év alatt 25 ezerrel bővült ez a tábor.
 
Ahogy arról a Világgazdaság már korábban is írt, szembetűnő, hogy Ausztria a „külföldi emberigényét” két fő forrásból teremti elő: az egyiket a 83 milliós Németországról (ami a nyelvi azonosság miatt is kézenfekvő), a másikat pedig a szűk tízmilliós Magyarországról. Jelen állás szerint Ausztriában németek dolgoztak a legtöbben, májusban egészen pontosan 125 833-an. Rögtön utánuk viszont a magyarok következnek, akik a múlt hónapban 123 897-an voltak.
 
Csakhogy áprilisban még csak 117 614-en dolgoztak Ausztriában, miközben márciusban 124 158 főnyi magyart regisztráltak az osztrák munkaerőpiacon. Februárban 126 169-et, januárban pedig 124 820-at. 
 
Vagyis azt látjuk, hogy márciusról áprilisra 6544 magyar hagyta ott Ausztriát, hogy aztán májusra már újabb 6283-an menjenek ki szerencsét próbálni. Így alakult ki a 123 897 fős magyar kolónia, ami éves kitekintésben, 2023 májusához (119 595 magyar) viszonyítva azt jelenti, hogy 4302-vel több magyar dolgozik az osztrákoknál. 
 
Összességében tehát a nyolcszor kisebb lélekszámú Magyarország lényegében ugyanannyi munkaerőt ad az osztrákoknak, mint Németország, és Ausztriában minden nyolcadik külföldi dolgozó magyar volt 2024 májusában.
 
Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A Világgazdaság beszámolt róla, hogy magyar nyelvű targoncakezelői képzést indított az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége, aminek az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató is hírét vitte.
© Cseh Gábor20230228 Szombathely

Építőanyag körkép
Bizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Képen: Targoncával pakolják a cserepeket20230228 SzombathelyÉpítőanyag körképBizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas NépeKépen: Targoncával pakolják a cserepeket
Az Ausztriában dolgozó magyarok létszámának felfutása ráadásul annak is köszönhető, hogy beindult a nyári turisztikai szezon, amely az osztrák munkaerőpiacon szokásosan komoly munkaerőkeresletet generál. Jósolni mindig nehéz, de a korábbi évek tapasztalatai alapján az várható, hogy a következő hónapokban tovább nő majd az Ausztriában dolgozó magyarok száma.
 
Pedig nekik bőven lenne helyük a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő magyar gazdaságban is. Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese február elején éppen arról beszélt a Portfóliónak, hogy „a munkaerőpiac dinamizálásának kulcseleme a külföldön dolgozó magyar munkavállalók hazacsábítása”.
 
Szerinte az ő visszatérésük új készségekkel, például magasabb hatékonysággal, fejlett módszerekkel és ipari gyakorlatokkal növelheti a hazai munkaerő termelékenységét. Ennek érdekében a döntéshozók részéről célzott ösztönzők és támogató programok kialakítása szükséges, amelyek megkönnyítik az érintettek hazatérését és integrációját.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Zavarja a németeket a falusi zaj. Új rendelettel szigorítanak

2024. augusztus 01. 14:19
Főként a kakaskukorékolás és a kutyaugatás korlátozására tettek javaslatot.
 
Az utóbbi időben a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium legújabb rendeletterve borzolja a falusi lakosság kedélyét és idegeit, mivel annak alapján a német falusi településeken a nappali zajkibocsátási szintet a lakosság nyugalma érdekében 3 decibellel kellene csökkenteni.

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

2024. április 26. 15:17
A klímaváltozással és az elektromos átállással ugyan tisztában vannak a Z generáció itthoni tagjai, az e-kocsikat mégis kevésbé preferálják, sőt az online vásárlást sem. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy még az sem érdekli őket, milyen márkájú autót vezetnek, mivel nekik is a legfontosabb az ár.