Az agrárpiacoknak nagyobb állami támogatás kell

2017. augusztus 25. 08:05
Az Európai Parlament első elnökhelyettese, Mairead McGuinness szerint nagyobb piaci támogatást kell kapcsolni a Közös Agrárpolitikához.

Az ír politikus asszony ugyanakkor határozottan elutasítja a KAP radikális és elhamarkodott átalakítását, bár bizonyos „evolúciót” elfogadhatónak tart. Kifejezetten helyesli a támogatások kétpilléres szerkezetét, amelyből az első pillérnek az aktív termelők jövedelemkiegészítését és a termelés fejlesztését kell szolgálnia – írja a topagrar.com. Szerinte erre elsősorban az erősödő áringadozások miatt van szükség.

Az EU éves költségvetésének Günther Oettinger által előrevetített, Brexit miatti, évi 10-13 milliárd eurós csökkenését illetően McGuinness egy intenzív vitát tart szükségesnek a költségvetés jövőjéről. Ezzel kapcsolatban meg van győződve arról, hogy a bent maradó tagországok megszavazzák a költségvetés feltöltését, és így a Brexit nem fog különös gondot jelenteni, viszont egy kemény Brexit mindenkinek ártana.

 

pénz

Az Európai Parlament első elnökhelyettese szerint nagyobb piaci támogatást kell kapcsolni a Közös Agrárpolitikához – fotó: Shutterstock

Konkrétan arról van szó, hogy ha a brit kormány az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között egy szigorú vámhatárt fog kialakítani, akkor a legfontosabb ír agrártermékekre, főleg a marhahúsra és a sajtokra új piacokat kell keresni, amihez időre van szükség. Ez tulajdonképpen Írország gondja lenne, ha viszont a tagországok ragaszkodni kívánnak a szóban forgó termékekhez, akkor a probléma uniós szintre emelkedik.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Előtérben a biogazdálkodás a 78. OMÉK rendezvényen

2017. május 05. 08:09
A magyar föld legjavát a korábbi éveknél egységesebb és hangsúlyosabb megjelenéssel mutatják be a biogazdák, biotermelők és szakmai szervezetek a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK).

A 2018-as év első munkanapjának legfontosabb táblázata

2018. január 09. 09:46
Habár már hónapokkal ezelőtt megjelent a rendelet a 2018-as munkaszüneti napokról és szombati munkanapokról, azonban az idei év első munkanapján nem árt ezeket újra elővenni.