Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont

2023. június 07. 14:29
Szombaton adták át a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját. A cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.
A kutatóközpont ünnepélyes átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg. A családi vállalkozások rugalmasabbak és nyitottabbak az innovációra, ezt bizonyítja a Prophyl Kft. is – jegyezte meg.
Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont
„Mi azoktól a területektől várhatunk sikereket, ahol nem a tőkeerősség, hanem elsősorban a tudás, az innováció a döntő” – mondta. A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány víziója, hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.
 
„A második távlatos célunk, hogy az öt legversenyképesebb ország közé tartozzunk” – fűzte hozzá.
 
Kifejtette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Pénzügyminisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a versenyképesség szempontjából kiemelt jelentőségű területként jelölte meg az adózást, a foglalkoztatást, a közszférát, az egészségügyet, az oktatást és a vállalati környezet működését. Az ezeken a területeken tervezett intézkedésektől alapvető változásokat várunk – jelentette ki.
 
Mint mondta a kormány célja, hogy a magyar gazdaság a globális értékláncban magasabb szintet foglaljon el, „el kell mozdulnunk a hozzáadott értéket teremtő és a fejlett technológiát képviselő tevékenységek felé”. A tárcavezető hozzátette, hogy az egészségipar valamennyi nemzetgazdasági prioritásnak megfelel, kutatásigényes területei vannak, részben kihasználatlan külpiaci lehetőségekkel, tovább bővíthető munkaerőbázissal rendelkezik.
 
Felidézte azt is: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a gyógyszergyártás nemzeti összterméken belüli részesedése 6-ról 8 százalékra, exportteljesítménye pedig 10 százalékra nőjön. További cél, hogy az ágazat k+f tevékenységét a feldolgozóipari részesedésben stabilan 45 százalékon vagy a fölött tartsuk – közölte.
A cég egyik fő tevékenysége az úgynevezett SPF (Special Pathogen Free – a jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes) tojás előállítása.
 
Az 1991-ben alapított Prophyl Kft. a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 221 millió forintos támogatásával a volt Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola épületében alakította ki 800 négyzetméteres kutatóközpontját, ahol laborok és irodák kaptak helyet. A cég két fő tevékenysége az úgynevezett SPF (Special Pathogen Free – a jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes) tojás előállítása és a kutatás-fejlesztési szolgáltatás gyógyszergyártók, oltóanyag-termelők felé.
 
A humán vírus elleni vakcinák és a legtöbb élő vírusos baromfivakcina készítésére használt SPF-tojások előállításában a Prophyl piacvezető Európában. Szabóné Benyeda Zsófia ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy a jelenlegi, évi hétmillió darabos termelést néhány éven belül, a Bólyban tervezett üzemük építését követően megduplázzák.
 
forrás: Agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Újabb lépéseket sürgetnek az ukrán gabona miatt Magyarországon

2023. április 19. 12:37
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonára és olajos magvakra, valamint más mezőgazdasági termékekre bevezetett átmeneti importtilalmat. Az ukrán gabona miatt kialakult piaci helyzetet vizsgáló kamarai munkacsoport további lépéseket is szorgalmaz: a gabonaszállítások szigorú felügyeletére, a vámok visszaállítására, az ukrán gabona egészségügyi kockázataiból adódóan annak fokozott vizsgálatára, valamint a mikotoxinnal fertőzött hazai kukorica mihamarabbi kivonására tett javaslatot. A napokban a magyar és a lengyel agrárkamarai elnök is egyeztetett az ukrán gabona okozta krízisről.

Itt az ideje gatyába rázni az élelmiszeripart Magyarországon!

2023. április 06. 12:38
A magyar élelmiszeriparral kapcsolatban kettős érzelmeink lehetnek, hiszen mondhatni, hogy egy stabil, válságálló és valóban stratégiai ágazatról van szó, ugyanakkor versenyképesség és jövedelemtermelő képesség terén komoly lemaradásban van az európai versenytársakhoz képest. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese az Agrárszektornak elmondta, hogy előre kellene lépnünk abban, hogy minél több olyan tőkeerős és exportképes magyar nagy cégünk legyen, akiknél az exporthoz szükséges kompetenciák erősek, és az exportpiacokon is értelmezhető volumenben képesek termelni. Kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program keretein belül az élelmiszeripar fejlesztésére nagyságrendileg 800 milliárd forint lesz elérhető a ciklusban, amit, ha jól használnak fel, akkor végre végbe mehet az a modernizáció, ami 30 éve várat magára.