Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak

2024. május 10. 17:01
A ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, a borókaszú ellen sikerült magyar kutatóknak vegyszer nélküli védekezési módszert megalkotniuk. A HUN-REN ATK kutatói a rangos Journal of Applied Entomology folyóiratban közölték eredményeiket.
A borókaszú inváziós fajként terjed Európa-szerte. A tuják megrágásán túl a ciprusrák kórokozójának vektora is, emiatt a tömeges felszaporodása jelentős gazdasági kárral jár.
Az egyik legpusztítóbb kártevővel sikerült felvenniük a harcot magyar kutatóknak
Az egészséges növényállomány megóvására a rendszeres permetezés, rovar- és gombaölő permetszerek gyakori alkalmazása volt eddig a megoldás, ez viszont jelentős környezeti terheléssel és nagy anyagi ráfordítással járt. Azonban miután a kutatóközpont munkatársainak sikerült azonosítaniuk a kártevő aggregációs feromonjának két komponensét, hatalmas erőlelépést tettek egy új, biológiai védekezési módszer kidolgozása felé.
Miért barnul a tuják lombja? I. rész
A borókaszúnőstények közép- és utóbeléből nyert kivonatokat bioszenzoros gázkromatográffal elemezték a kutatók, majd a borókaszúcsápon aktívnak bizonyult komponenseket azonosították. Ezekkel viselkedési vizsgálatokat folytattak négykarú olfaktométerrel. A laboratóriumi eredményeket faiskolai ültetvényekben végzett szabadföldi csapdázásos kísérletekkel is megerősítették.
 
MINDKÉT VIZSGÁLATI MÓDSZERREL SIKERESEN BIZONYÍTOTTÁK AZ AZONOSÍTOTT KOMPONENSEK VISELKEDÉSI HATÁSÁT, ÍGY AZ AGGREGÁCIÓS FEROMONOK MEGLÉTÉT IS.
 
Kutatásaik úttörőnek számítanak a ciprusféléket károsító szúbogarak esetében, eddig ugyanis ismeretlen volt e rovarcsoport kémiai ökológiája – írja a kutatóközpont a tanulmányban.
 
Az áttöréssel lehetővé válik a borókaszú elleni új, biológiai védekezés kidolgozása.
 
A mostani eredmények  elősegíthetik a tuják és egyéb ciprusfélék gazdaságosabb, versenyképesebb, hatékony és környezetbarát termesztését.
 
A háztáji kertekben az esztétikai kár megelőzésére már a közeljövőben használhatóvá válhatnak az újfajta védekezési lehetőségek.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok a terményszárításban és -tárolásban

2022. december 09. 11:54
A vártnál jóval nagyobb, rekord létszámú részvétel mellett tartott teltházas Szakmai Napot Kecskeméten a HETECH Group Zrt.
 
A rendezvényre ellátogató agrárszakemberek az ágazatot érintő fontos fejlesztésekről, lehetőségekről kaptak tájékoztatást a meghívott előadók, valamint a cég saját szakembereinek tolmácsolásában.
 
D. Nagy Zoltán vezérigazgató a köszöntőjében elmondta, hogy nemcsak a HETECH, de minden, a rendezvényen résztvevő vállalkozás folyamatosan fejleszt, ezért is tartja nagyon fontosnak, hogy az általuk és a meghívott előadók által kidolgozott lehetőségeket megmutassák, ezzel is segítve a bővítésben, modernizálásban gondolkodó, az ágazatot érintő problémákkal küszködő gazdálkodókat.

Dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések

2023. szeptember 06. 13:46
Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között – mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett szerdán, Szamarkandban.