Az elmúlt 100 év 10 leghalálosabbja közé tartozik a múlt heti földrengés

2023. február 17. 10:17
A becsült halálos áldozatok száma az AFP hírügynökség mai, február 17-i bejegyzése szerint továbbra is növekszik, a február 6-án Törökországot és Szíriát sújtó hatalmas földrengés az elmúlt 100 év 10 leghalálosabbja közé tartozik, mára több, mint 41 000 halottal.
 
Recep Tayyip Erdogan török elnök kedd este az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni.
Felszólalásában elmondta, hogy a sérültek közül 13 208-at továbbra is kórházban ápolnak. A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint 105 505-en sebesültek meg a múlt hétfői földrengések következtében.
Az elmúlt 100 év 10 leghalálosabbja közé tartozik a múlt heti földrengés
A török államfő rámutatott: minden szakértő egyetért abban, hogy kivételes természeti esemény történt, amellyel a legerősebb atombombák százainak megfelelő energia szabadult fel.
 
Ismertette, hogy 47 ezer épület és benne 211 ezer ingatlan vagy megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott, és sürgősen el kell bontani.
 
A török vezető jelezte: március elején már hozzá is látnak 30 ezer épület felhúzásához. (MTI)
 
A földrengés egyéb vonatkozásai
 
A földrengések kétség kívül a sűrűn beépített, lakott területeken okozzák a legtöbb ember halálát és a legnagyobb anyagi károkat, de nemcsak lakóépületek, hanem mezőgazdasági és élelmiszeripari létesítmények is súlyosan megsérültek vagy megsemmisültek a földrengésben: gabonatárolók, malmok, takarmánygyártó üzemek, amelyek miatt élelmiszer-ellátási problémák is súlyosbíthatják a helyzetet.
 
A CNN oldalán döbbenetes előtte-utána műholdas fotók láthatóak a romba dőlt városrészekről, és egy gabonatároló komplexumról is.
 
Ezen kívül a vízrendszert érintő infrastruktúra állapotával kapcsolatban is sok a bizonytalanság. Vahit Kirişci földművelésügyi és erdészeti miniszter közleményt adott ki a gátak állapotára reagálva a földrengéseket követően: „A régióban található 140 gátra kiemelt figyelmet fordítottunk, mert ezek közül 34 kritikus jelentőségű. Megtörtént a szükséges vizsgálatok a további problémák megelőzése érdekében." A vizsgálatok folyamatban vannak, de a minisztérium egyelőre nem számolt be jelentős károkról e tekintetben.
 
A Világbank jelentése szerint az ország nagyjából fele foglalkozik mezőgazdasággal. A török ​​kormány egyelőre nem jelentette be nyilvánosan a földrengések által a mezőgazdasági területeket ért károkat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hőségpénz a GYSEV dolgozóknak is

2024. augusztus 28. 15:43
A LIGA Szakszervezetek 2024. augusztus 27-én vette kézhez Bartal Tamás helyettes államtitkár levelét, amely szerint a miniszter, korábbi döntését felülbírálva,  a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút munkavállalói részére is engedélyezte a hőségpénz kifizetését. A GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének és a LIGA Szakszervezetek írásbeli megkeresését követően Vincze Róbert, a GYDSZSZ elnöke mindezt sikerként értékelte.

Ismét durva drágulás lesz a hazai benzinkutakon

2023. július 31. 12:05
Újabb árváltozásokat jelentettek be, szerdától ismét jelentősen megemelkednek az üzemanyagárak a hazai benzinkutakon.