Az elsők között szedhetők

2023. április 11. 15:28
Bár a teleink már nem a régiek, alig lehet havat látni, sok növény vegetációban telel át. Télen is láthatunk virágzó százszorszépet, gyermekláncfüvet, a tavaszt mégis mindenki várja. Egyes növények már igen korán megjelennek és gyűjthetők. A tavaszi gyomok közt is számos hasznos tulajdonságú növényt találunk.
Az elsők között szedhetők

A kökény virágaiból készített tea vízhajtó

A tavasz érkezését jelző növényeink egyike a hóvirág (Galanthus sp.),

A hóvirág levelében és hagymájában fájdalomcsillapító hatóanyag van

melynek vadon élő példányai már védettek. Korábban az állatgyógyászatban volt szerepe ennek a fajnak: izomfájdalmak és idegi panaszok esetén alkalmazták. Az 1950-es években egy bolgár farmakológus írta le, hogy a levelével vagy a hagymájával az emberek a homlokukat dörzsölik be, így enyhítve a fejfájást.Ez vezetett ahhoz, hogy megszületett a galantamin hatóanyag első farmakológiai leírása (ami a virágban nincs jelen). Botanikai érdekesség, hogy a hóvirág vegetatívan sarjhagymákkal szaporodik, ivarosan pedig magokkal. Az ivaros szaporodásnak fontos szerepe van az állományon belül a jó genetikai vonalak fenntartásában. Ezért nem szerencsés, ha a hóvirág virágait leszedik egy természetes állományban, hiszen attól a hagymák a következő évben ugyan kihajtanak, ám így nem érlelnek magokat a viráguktól megfosztott egyedek. A hóvirág magjain úgynevezett hangyakalács van, ez egy kis kinövés, aminek annyi a célja, hogy a télen kiéhezett hangyák etetni tudják vele a lárváikat, cserébe a magokat az anyanövénytől távolabbra viszik, így az új nemzedék terjed, és nem lesznek táplálék terén konkurensei elődeiknek.

A tyúkhúr (Stellaria media)
Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben: tyúkhúr csepp, tyúkhúr tea hol  kapható?
is nagyon hamar megjelenő efemer növényünk, ami annyit tesz, hogy élete még egy vegetációs időszaknál is rövidebb, azaz tavasztól őszig több nemzedéke is van. Nyers zsenge hajtásai salátaként fogyaszthatók, magas a C-vitamin-tartalmuk.
A népi gyógyászat korábban teaként is elkészítette, koleszterinszint- szabályozásra jó hatású és segíti az epe- és májműködést. Kísérletekkel igazoltan antioxidáns, gyulladáscsökkentő és szorongásoldó hatása van.
 
A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)
A pásztortáska virágos szára a herba
is igen korán megjelenik, és tőlevélrózsájából hosszú száron hozza virágait. A virágos szárból készült tinktúra külsőleg gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Teáját gyomorvérzés ellen fogyaszthatjuk. Azt is megfigyelték, hogy teája „pszichésen megerősíti a cselekvésvágyat”, tehát kissé ezoterikus megközelítése is ismert, de mint sok más gyógynövénynél, ennek bizonyítására még várni kell.
A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) zsenge levelei eleinte vitamindús salátaként fogyaszthatók, ám később, a virágzási stádiumhoz közeledve egyre kesernyésebb ízűvé válnak.Akkor már önállóan nem jók salátának, de más salátának alkalmas növények közé érdemes néhány ilyen kesernyés levelet keverni, mert kiváló étvágygerjesztő hatású. Remek méregtelenítőnek is tartják, mert keserűanyagai és más összetevői révén serkenti a máj, az epe és a vese működését, javítja az emésztést. Cukorbetegeknek is ajánlják vércukorszint-csökkentő hatása miatt.
 
Az ibolya (Viola odorata)
Az illatos ibolya virága és levele is gyógyhatású
is a tavasz kedvelt virága, összes része szaponinokat tartalmaz, ezért köptető teakeverékek gyakori alkotórésze. Enyhíti a köhögést, az asztmát, a szájüregi gyulladásokat és a hörghurutot. Virágát és levelét elsősorban forrázatok és gyógyteák készítéséhez használják. Virága nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású. Levele nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használható.
 
A martilapu (Tussilago farfara)
Ma már nem nagyon használjuk gyógyításra a martilaput
virága is kora tavasszal jelenik meg, a növény főleg nedves, laza talajú területeken, árkok szélén él. A virága és a később megjelenő nagy, fonákukon molyhos, szív alakú levelei a népi gyógyászat alapanyagai voltak. Fogyasztása csak kis mennyiségben javallott, terhesség és szoptatás alatt pedig kifejezetten tiltott. Alkaloidjai ugyanis bizonyítottan károsítják a májat. Légzőszervi betegségek és köhögés ellen használták, akár még pipába tömve, a füstjét belélegezve is, bár ez utóbbi módszer valószínűleg legalább annyit ártott, mint használt. Külsőleg az összezúzott leveleit használták zúzódásokra, fekélyekre.
 
A százszorszép (Bellis perennis)
A százszorszép virágaiból készíthetünk gyógyhatású teát
nyálkaoldó, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatású, ehhez a virágokat használták fel a száruk nélkül. Szárított leveleinek füstje állítólag elűzi a legyeket, darazsakat. A még ki nem nyílt virágok zárt bimbóiból kapribogyószerű savanyúság készíthető, amennyiben valakinek van türelme összeszedegetni néhány üveghez elegendő bimbót.
 
Érdemes még megemlíteni az akácos, cserjés erdőszélek ilyenkor felbukkanó növényét, a zamatos turbolyát (Anthriscus cerefolium),
Ánizsillatú leveleiről könnyen felismerhető az illatos turbolya
amit leggyakrabban nyirkos, árnyékos, tápanyagban dús talajon találunk. A friss hajtásokat gyűjtsük. Fogyasztható fűszerként: levesek, saláták, szószok fűszerezésére használható, szárítás után azonban hamar elveszíti jellegzetes illatát. A friss levelek nagyon jó természetes antioxidáns-források lehetnek a kora tavaszi időszakban C-vitamin- és flavonoidtartalmuknak köszönhetően, teáját vese-, hólyag- és emésztőszervi megbetegedések ellen lehet kortyolgatni. A kertben pedig nagy előnye, hogy elkerülik a meztelencsigák, ezért némi védelmet nyújt a szomszédos növényeknek.
 
A kökény (Prunus spinosa) virágai
A kökény virágaiból készített tea vízhajtó
is gyűjthetők, az ebből készült tea vizelethajtó, enyhén vérnyomáscsökkentő hatású. A késő ősszel, kora télen gyűjthető termései pedig hasmenés és bélhurut ellen alkalmazhatók például lekvárként elkészítve.
 
Kicsit később, de a fákhoz képest korán virágzik az egybibés galagonya (Crataegus monogyna),
Györgytea Galagonya virágzó ágvég (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata)  | Györgytea
melynek megszárított virágos ágvége a tea alapanyaga. A virágok kinyílása után egyből érdemes gyűjteni és szárítani, mert a sziromlevelei nagyon hamar lehullanak. A galagonyatea jó hatású, klinikailag bizonyított szívműködésre kedvezően ható készítmény. Kiváló vérnyomáscsökkentő, emellett szívritmus szabályozó, szívidegnyugtató, rugalmasan tartja a szív és az erek izmait, javítja a vérkeringést, értágító hatású. Érelmeszesedés ellen és szívkoszorúér-bántalmak esetén is javasolt.
 

 

Forrás: Kerti Kalendárium

 

 

Kapcsolódó cikkek

Új funkcióval bővül az EgészségAblak alkalmazás: már azt is látjuk, rendben van-e a tb-nk

2024. január 18. 11:13
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) applikációja korábban myEESZT néven futott, ezt keresztelték át EgészségAblakra. Az appban minden, az EESZT indulása óta feltöltött egészségügyi dokumentum elérhető laboreredménytől a zárójelentéséig, így nem kell többet a papírok után kutakodni. Az EgészségAblak alkalmazás újabb funkcióval bővült: immár a társadalombiztosítási (tb-) jogviszony is ellenőrizhető.

Olyan energetikai fejlesztések folynak hazánkban, amilyenek még soha nem folytak

2023. február 27. 10:19
74 milliárd forintba kerülő fejlesztéscsomag jön, mutatjuk, mire költik el.
 
15 ezer beruházás
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a magyar nemzeti villamosenergia-hálózat fejlesztése drámaian gyors ütemben halad. A következő években több százmilliárd forintos új beruházások is várhatóak, főként uniós forrásokból - írta meg a g7.hu. Az a tény azonban, hogy a most induló projektek megvalósítása évekig tart, talán nem éppen az a hír, amit a hazai napenergia-rendszerek telepítésébe belevágók szerettek volna hallani. A g7 cikke szerint most a kormányzaton a sor, hogy lépéseket tegyen a háztetőkön elhelyezett napelemek hálózati visszakapcsolása érdekében. Az E.ON csoport a következő években több mint 15 ezer kisebb-nagyobb beruházást tervez megvalósítani a Dunántúlon és Pest megyében.