Az erdő, a víz, a föld - világnapok sorozata

2021. március 30. 10:41
Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A Zalaerdő Zrt. Csónakázó-tóhoz közeli időspirálja minden esztendőben gazdagodik egy-egy fácskával - rendszerint az év fafajából ültetnek a Föld napja tiszteletére.
Az erdő, a víz, a föld - világnapok sorozata

Manapság szinte mindennek van világnapja. A barátságnak, testvéreknek, az ölelésnek, a csokoládénak... a sor végtelen. Vannak azok a bizonyos jeles napok is, amelyeket - járvány nélküli időszakban - a fiatalabb generáció ünnepel, óvónőik, tanáraik segítségével, egy-egy elhivatott cég vagy szervezet közreműködésével. Március 21, március 22, április 22. ezek azok a bizonyos jeles napok.

 

"Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett."  A Wass Alberttől származó idézet örök érvényű, amely fiatalt és idősebbet egyaránt elgondolkodásra késztethet. A jelenlegi járványügyi helyzetben nincs lehetőség a világnapok közös megünneplésére, de a természetjárásra - a tiszteletteljes, természettel harmóniában élő viselkedésre továbbra is adott a lehetőség... - Az Erdők nemzetközi napjának idei mottója: Az erdők helyreállítása út a felépüléshez és jóléthez. Ennek fontos üzenete van számunkra, és úgy gondolom, a Zalaerdő Zrt. hozzá is teszi a magáét a célkitűzéshez. Mégpedig a felelős erdőgazdálkodással, a rendszeres hulladékgyűjtéssel, illetve az erdőtelepítésekkel. Fontos számunkra, hogy a környezetünket védjük, tisztán tartsuk. De még fontosabb lenne, hogy az emberek fejében elültessük a magvakat - fogalmazott Steyer Edina, a Zalaerdő Zrt. PR előadója.


Fotó: Czigóth Sándor

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben szavazta meg azt a határozatot, amely szerint március 21-e az Erdők nemzetközi napja. Az erdei ökoszisztéma, az erdőben élő állat- és növényvilág fontosságára hívják fel az ilyen alkalmakkor tartott programokon a szakmabeliek. - A cégünk továbbra is fontosnak tartja a fiatal generáció környezeti és természeti szemléletmódjának kialakítását. Reméljük, az idei évben még lesz lehetőségünk táborokkal, gyerekeknek szóló programok megtartásával biztosítani ezt a célkitűzést - mondta bizakodva Nyírádi Ivett, a Zalaerdő Zrt. erdei iskolai vezetője.

 

"De akkor a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről. Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására" Wass Albert meséjének imént idézett soraiban már feltűnik a víz. Világnapját sok-sok éve március 22-én ünnepeljük, - célja szintén a figyelemfelkeltés, vízkincsünk védelme érdekében. A jeles napon hozta nyilvánosságra a jelentését az UNICEF, ebben a következők szerepelnek: "Földünkön több mint 1,42 milliárd embert, köztük 450 millió gyermeket fenyeget a tiszta víz hiánya. Ez azt jelenti, hogy ötből egy gyermek nem jut annyi vízhez, ami fedezi mindennapi szükségleteit. A jelentés szerint több mint 80 országban kritikus a vízhiány. Kelet- és Dél-Afrika a leginkább veszélyeztetett terület." Elgondolkodtató adatok. Talán jusson eszünkbe, amikor például fogmosás közben folyatjuk feleslegesen a vizet a csapból, de talán a mindennapos fertőtlenítés miatt, a folyamatos felmosásnál is elég a fél vödörnyi víz.


Fotó: Czigóth Sándor

A következő világnap pedig még várat magára: április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A Zalaerdő Zrt. Csónakázó-tóhoz közeli időspirálja minden esztendőben gazdagodik egy-egy fafajjal - rendszerint az év fáját ültetik el a Föld napja tiszteletére. A járvány a spirál gazdagodását is megakadályozta, már a tavalyi esztendőben sem volt közös ünnep, nem volt faültetés. Most viszont a cég úgy döntött, ha csak szűk körben, de akkor is eleget tesznek vállalt kötelezettségüknek, hiszen mind a két fafaj méltó arra, hogy elültessék. Mindez megtörtént ezen a héten, a spirál tovább kanyarog, most már dísze és éke a 2020-as év fája a tatár juhar, valamint a 2021-es nyertes, a lisztes berkenye.


Fotó: Zalaerdő

Búcsúzóul - a világnapok kapcsán - Sissitől, Erzsébet királynétól származtatott idézet:

"Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát." 

Forrás: KanizsaÚjság / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöld egyetem, zöld óvoda, erdei óvoda

2021. április 16. 08:03
Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara bemutatta azt a zöld stratégiát, amit az egyetemi modellváltás keretében készítettek el. A kar dékánja és a program kidolgozói a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet vezetőivel is egyeztették az elképzeléseket.

Megtalálták Magyarország legmagasabb fáját

2019. április 03. 10:04
Pósfai György természettudós évtizedek óta rendíthetetlenül járja Magyarország erdejeit a legkülönlegesebb fák után kutatva. Precizitásának és elszántságának köszönhető, hogy tavaly októberben Iharosberényben sikerült megmérni az ország legmagasabb fáját, mely 51,65 méter magas. Interjú.