Az ETUC a minimálbér-irányelv elfogadtatásáért

2024. július 09. 15:42
Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC)  2024. július elsejei felhívásában figyelmeztet: novemberben minden tagállamnak jogrendjébe kell ültetnie a minimálbér-irányelvet, ugyanakkor az Eurofound tanulmánya szerint az EU-tagállamok többsége még nagyon keveset tett ebben az ügyben.
Az ETUC a minimálbér-irányelv elfogadtatásáért
Egy új jelentés szerint az EU-tagállamok többsége tavaly nem tett konkrét lépéseket a kollektív szerződéses bérekből és munkakörülményekből származó munkavállalók számának növelése érdekében. Ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség figyelmezteti a tagállamokat a minimálbér-irányelv átültetésének november 15-i határidejére.
 
2000 és 2018 között legalább három millió ember lett megfosztva a kollektív tárgyalások előnyeitől, nagyrészt az EU által előírt megszorító politikák miatt. Az EU vezetői azóta felismerték, hogy ez hiba volt, és a minimálbérről szóló irányelv előírja, hogy minden tagállam előmozdítsa a kollektív tárgyalásokat, és elérje, hogy a munkavállalók 80%-a kollektív szerződések hatálya alá tartozzon.
 
Az Eurofound, az EU munka- és életkörülményekért felelős ügynöksége által a bérekről szóló új tanulmány megállapította, hogy 2023-ban:  
 
"Csak néhány országban észleltek konkrét intézkedéseket – beleértve a javaslatok szakaszában lévő jogalkotási intézkedéseket is – a kollektív tárgyalások lefedettségének előmozdítására. Csak Csehország, Portugália és Románia került megnevezésre.
 
A legtöbb olyan tagállamban, ahol a kollektív tárgyalási lefedettség alacsonyabb, az érintett szereplők az irányelv előmozdítását és cselekvési tervek kidolgozását tervezik. Ugyanakkor a véleménynyilvánításokon és a 'hogyan lehetne ezt megtenni' kérdésfeltevésen túl a nyilvános vitákban nincs sok konkrét vagy tervezett intézkedés."
 
Az ETUC főtitkára, Esther Lynch elmondta:
 
„Ha lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy együttesen, szakszervezeteiken keresztül a tisztességes fizetésről és munkakörülményekről alkudjanak, az jó a gazdaságnak, a társadalomnak és a demokráciának.
 
Az Eurofound jelentés elismeri, hogy a politikai döntéshozók az elmúlt években a kollektív tárgyalások felé egy nagyon pozitív, 180 fokos fordulatot tettek, de rámutat arra, hogy a kollektív tárgyalási lefedettség újjáépítéséhez többre lesz szükség, mint mindezt szavakban megfogalmazni.
 
Az eddigi bizonyítékok azt mutatják, hogy túl kevés ország teszi meg azokat a konkrét lépéseket, amelyek szükségesek a kollektív tárgyalások megerősítéséhez és a lefedettség visszaállításához a megszorítások előtti szintre. A megélhetési költségek válsága során a dolgozók által elvesztett vásárlóerő helyreállítása érdekében a tagállamoknak konkrét lépéseket kell tenniük a kollektív tárgyalások újjáépítése érdekében, mielőtt lejárna a minimálbérről szóló irányelv átültetésének időszaka.
 
Az EU-nak többet kell tennie a közbeszerzési irányelvek felülvizsgálatával annak biztosításáért, hogy jövedelmező közbeszerzési szerződéseket csak olyan szervezetek kapjanak, amelyek tiszteletben tartják a munkavállalók jogait, és akik kollektív szerződéseket kötnek a szakszervezetekkel."
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Humanoid robot állt munkába a Mercedes kecskeméti gyárában

2024. március 21. 14:54
A munkaerőhiány enyhítése, illetve a már meglévő munkaerő jobb felhasználása érdekében a Mercedes humanoid robotok alkalmazását teszteli. Az Apptronik robotikai cég által fejlesztett Apollo robotok egyike megkezdte a munkát Kecskeméten a Mercedes gyárban, ahol kisebb képzettséget igénylő, monoton és fizikailag megterhelő feladatokat lát el – egyelőre próbajelleggel.

Mennyibe fog kerülni a téli tüzelő?

2023. szeptember 28. 17:13
Bár az igazi őszi hideg még nem érkezett meg, sokan már a téli tüzelőre gondolnak. Nagy a bizonytalanság a tűzifapiacon, mert jelenleg nem tudni, hogy az idén is lesz-e hatósági áras tűzifa. A vevők emiatt kivárnak, miközben a kereskedők találgatnak.