Az EU bizonyos növények esetében hozzáférést nyer az amerikai piachoz

2024. július 03. 15:03
Az Európai Bizottság erőfeszítései révén hamarosan 21 EU-tagállam bizonyos növényeinek termelői exportálhatnak az Egyesült Államokba, miután sikerült tárgyalások útján eltávolítani az amerikai importkorlátozásokat.
Az EU bizonyos növények esetében hozzáférést nyer az amerikai piachoz
2024. június 12-én, hosszas egyeztetések után az Egyesült Államok végleges közleményt adott ki, amelyben elismeri az „országmentes” státuszt 21 EU-tagállam számára két növénykártevő, az ázsiai hosszúcsápú bogár (ALB) és a citrus hosszúcsápú bogár (CLB) tekintetében. Ez a pozitív eredmény Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság végrehajtó alelnökének kéréseinek köszönhető, hogy emellett a kereskedelmi korlátozást eltöröljék.
 
A kereskedelmi akadályok eltörlése különböző módon segíti az érintett 21 tagállamot. Belgium, Dánia és Hollandia, amelyek korábban csak 10 mm-nél kisebb átmérőjű növényeket exportálhattak ültetésre, most már korlátozás nélkül exportálhatnak. A maradék 18 tagállam most már jelentkezhet bizonyos ültetésre szánt növények exportjára, amelyek hasznosíthatják a kereskedelmi megkönnyítési feltételeket.
 
Ez kihangsúlyozza az EU és az Egyesült Államok közötti együttműködési erőfeszítéseket annak érdekében, hogy biztosítsák a kereskedelmi termékek biztonságát és minőségét.
 
A Bizottság továbbra is dolgozik az Egyesült Államokkal az EU további követeléseinek elismerése érdekében, beleértve Finnország és Ausztria „országmentes” státuszának elismerését, valamint a négy maradék EU-tagállam – Horvátország, Franciaország, Németország és Olaszország – „kártevőmentes terület” státuszának elismerését.
 
Háttér
2013-ban egy amerikai szövetségi rendelet szerint az EU-t ALB és CLB jelenlétével érintettnek minősítették, annak ellenére, hogy ezek a kártevők az EU-tagállamok többségében nem léteznek, és az EU hivatalos ellenőrzés alatt állnak. 2012 óta az EU rendszeresen kéri az EU-USA közös munkacsoporton belül, hogy az Egyesült Államok oldja fel ezt a kereskedelmi akadályt, és ismerje el az EU tagállamait ezeknek a kártevőknek a mentes státuszában, valamint elismerje az EU-ban jól meghatározott és szabályozott kártevőmentes területeket.
 
2023-ban az EU több mint 36 millió euró értékben exportált élő növényeket az Egyesült Államokba, amely várhatóan jelentősen növekedni fog most, hogy az Egyesült Államok feloldotta az említett korlátozásokat.
 
További információk:
 
forrás: agrotrend.hu / Európai Bizottság

Kapcsolódó cikkek

Kigazdálkodhatatlan önköltséggel szembesülhetnek a szarvasmarhatartók

2024. február 07. 15:10
Lelassulhatnak a tejipari beruházások is, ami középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak.
 
Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket. Nem szabad tovább hagyni, hogy a közvéleményt hozzá nem értő, gazdálkodástól távol álló emberek alakíthassák. A termelőknek hosszú távon alkalmazkodni kell a klimatikus viszonyok változásaihoz – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Mit kell tudni az agroturizmus adózási formáiról?

2023. november 09. 13:14
Jelenleg Magyarországon agroturisztikai étkeztetés kistermelői falusi vendégasztal, falusi szállásadás, valamint lakáséttermi szolgáltatás keretében valósulhat meg. Tekintettel arra, hogy meglehetősen nehéz eligazodni a különféle agroturisztikai étkeztetési szolgáltatások nyújtásához kapcsolódó adózási szabályok rengetegében, az alábbiakban részletezésre kerülnek a témában felmerülő személyi jövedelemadót, illetve általános forgalmi adót érintő szabályok, hatósági álláspontok.