Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.

2023. november 09. 14:33
A múlt hónap hatalmas különbséggel döntötte meg a korábbi, 2019-es októberi hőmérsékleti rekordot – közölte az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata (C3S) a portfolio.hu cikke szerint.
 
Az idei év az elmúlt 125 000 év legmelegebbje lesz.
A rekordot 0,4 Celsius-fokkal döntöttük meg, ami hatalmas különbség – mondta a C3S igazgatóhelyettese, aki úgy fogalmazott: az októberi hőmérsékleti anomália nagyon szélsőséges. Ennek oka az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása és az El Niño időjárási minta idei megjelenése.
 
Októberben a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 1,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint 1850-1900 októbereiben. Az októberi rekord azt jelenti, hogy az idei év gyakorlatilag biztos, hogy a feljegyzett legmelegebb év lesz. Az előző rekord egy másik El Niño-év volt: 2016. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt 125 000 év legmelegebb éve lehet az idei.
napsütés
Október előtt csupán 2023 szeptemberében fordult elő, hogy egy hónap ilyen nagymértékben megdöntötte volna a hőmérsékleti rekordot. Tehát a rekordok sorra dőlnek meg, ugyanis az El Niño okozta extra globális felmelegedés hozzáadódik az ember okozta felmelegedés egyenletes üteméhez.
 
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésével a következő évtizedben felére csökkenthetnénk a felmelegedés mértékét. Azonban hiába a kitűzött célok, a globális CO2-kibocsátás tavaly rekordot döntött.
Globális felmelegedés - Valóban felmelegedés? - Szent-Györgyi Albert Agóra
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak

2023. augusztus 14. 14:22
-jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.
 
A tárcavezető kitért arra, hogy a versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak. Nagy István szerint a kormányzat elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Az angol már a múlté: kiderítettük, ezek a nyelvek most aranyat érnek a munkaerőpiacon

2024. július 23. 15:18
Abban talán mindenki egyetért, hogy az idegennyelvek ismerete az élet számos területén jelent előnyt és kiváltságot - az egyik legkézenfekvőbb példa a munkaerőpiac lehet, ahol az anyagi és szakmai előrehaladást is nagyban befolyásolja a nyelvek ismerete. Arról nem is beszélve, hogy már egy állásinterjún is előnnyel indul az, aki magabiztos nyelvtudást tud felmutatni. Kérdés, hogy az angol, mint világnyelv, mennyire számít még mindig valóban előnynek és hogy mik azok a feltörekvő nyelvek, amik 2024-ben a legpiacképesebb tudást biztosítják. Ebben a cikkben a Pénzcentrum többek között ezekre a kérdéseke kereste a választ.