Az ismeretek váljanak a gyakorlat részévé
A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot azzal a céllal hoztuk létre, hogy megismertessük az érdekeltekkel a nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomonkövetési szabványokat, illetve az ezekre épülő, korszerű, internetalapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat, majd pedig a hatékony nyomonkövetés megvalósítását lehetővé tevő ajánlásokat dolgozzunk ki – mondta el Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszeripari főosztályának vezetője a platform rendezvénysorozatának szerdai záróeseményén. A Zöldség-gyümölcs, a Bor és pálinka, a Hal és hús, a Tej és tejtermék, valamint a Horizontális munkacsoportokban mindösszesen 97 szervezet képviseletében 188 fő vett részt – ismertette.
Az agrártárca főosztályvezetője hangsúlyozta: a Platform munkája támogatja a kormány által elfogadott Élelmiszerlánc-Biztonsági Stratégia és az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia által megfogalmazott célok elérését. Mindkét stratégia kiemelten foglalkozik az élelmiszerbiztonság kérdésével, ami elképzelhetetlen a jól működő, modern nyomonkövetési rendszerek nélkül.
A köszöntőt követően Vatai Krisztina és Krázli Zoltán a GS1 Magyarország képviseletében áttekintő ismertetést tartott a nyomonkövetési útmutatókról. Mint arról a szakértők beszámoltak, a dokumentumok jellemzően azonos struktúrával épülnek fel és kiemelt céljuk, hogy az ellátási lánc minden szereplője rátaláljon a saját tevékenységét támogató legjobb megoldásokra, és a szem előtt tartandó előírásokra.
A Gs1 Magyarország és az FM szakemberei a most bemutatott útmutatókat rövidesen egy, a vidéki nagyvárosokat érintő roadshow keretében is megismertetik az érintettekkel.
kormany.hu