Az országos jégkármérséklő rendszer 9,3 millió hektárnyi földterületet véd

2024. február 08. 13:45
Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból üzemeltetik tovább a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszert, amely 9,3 millió hektárnyi földterületet véd - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Dunaharasztiban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AM rendezvényén.
Az országos jégkármérséklő rendszer 9,3 millió hektárnyi földterületet véd
Az eseményen Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy 2022-ig a jégkármérséklő rendszert a kárenyhítési alapból finanszírozták, amely 50 százalék termelői befizetésből és 50 százalék kormányzati támogatásból származott. A kormány 2023-ban 1,8 milliárd forintot, 2024-ben pedig 2 milliárd forintot biztosít a rendszer üzemeltetésére - jelezte. Az államtitkár elmondta: tavaly a mintegy 30,7 ezer hektár jégkáros terület egynegyede kukorica, 12,5 százaléka pedig őszi búza volt.     
Az országos jégkármérséklő rendszer 9,3 millió hektárnyi földterületet véd
Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette, hogy a kamara által működtetett jégkármentesítő rendszer az ország 986 pontjáról 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. Tájékoztatása szerint 2023-ban a védekezési szezonban (április 15. - szeptember 30.) 96 napon kellett a berendezéseket bekapcsolni. 2023-ban összesen 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben még 72 000 hektárra - fűzte hozzá a NAK elnöke.     
A eseményen az országos jégkármérséklő rendszer 2023. évi legjobb országos, illetve vármegyei generátorkezelőit díjazták. Az ország legjobb generátorkezelője Polotár Róbertné lett Somogy vármegyéből.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

2024. június 27. 20:25
Új pályázati felhívás jelent meg 50 milliárd forint keretösszeggel a kertészeti növényházak, hűtőházak, zöldségtárolók létrehozásának és korszerűsítésének, valamint a megtermelt zöldség és gyümölcs fogyasztói áruvá készítését szolgáló eszközök beszerzésének támogatására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

2023. március 21. 10:33
„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.
 
Szerintem nem minden család mondhatja el magáról, hogy közös hobbijuk van, és mi ebben is szerencsések vagyunk. Arról nem beszélve, hogy nem tudunk leülni, mindig jár valamin az agyunk. Így jött a birsalmasajt, a befőttek, lekvárok, szörpök, a sültpaprika-szeletek, majd a sültpaprika-krém, és így tovább – mesélte tudósítónknak a kiskunhalasi Lánytesók vállalkozást is vezető Ignácz Gábor kistermelő.
– Visszatekintve a kezdetekre, beleszülettem a növénytermesztés és a háztáji állattenyésztés csodálatos világába.