Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a tinédzserek lelkére is hatnak
2023. június 13. 15:40
Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknál a serdülőknél, akik nagy mennyiségű ultra-feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, magasabb lehet a depressziós tünetek aránya, és hajlamosak jobban internalizálni a problémáikat, mint azok, akik kevesebb "szemét" élelmiszert fogyasztanak.
Korábbi jelentések szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kockázatát, az egyes feldolgozott húsokban található élelmiszer-adalékanyagok pedig növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Arról azonban nem sokat tudunk, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hatással van-e a mentális egészségre, különösen a tizenévesek mentális jólétére.
A közelmúltban az Universitat Autònoma de Barcelona Környezettudományi és Technológiai Intézetének kutatói úgy döntöttek, hogy közelebbről megvizsgálják az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a serdülők mentális egészsége közötti lehetséges összefüggéseket.
A tudósok 2022 februárja és áprilisa között 560 spanyol 14 és 17 év közötti tinédzser ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását és pszichoszociális működését vizsgálták.
A serdülők kérdőíveket töltöttek ki életkorukról, nemükről, fizikai aktivitásuk szintjéről, az előző napi ultrafeldolgozott élelmiszer-fogyasztásukról, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztásukról. A tizenévesek kitöltötték a Pediatric Symptom Checklist-Youth önbevallásos kérdőívét is a pszichoszociális működés felmérésére.
A résztvevők átlagosan 7,72 adag ultra-feldolgozott élelmiszer napi beviteléről számoltak be, több mint 50%-uk pedig arról számolt be, hogy hideg és feldolgozott húsokat és süteményeket fogyasztott. A fiúk azonban nagyobb arányban fogyasztottak egészségtelen ételeket, mint a lányok.
A tudósok azt is megállapították, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a fizikai aktivitás szintje alacsonyabb volt, mint amit a szakértők ajánlanak.
A lányok azonban arról számoltak be, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, mint a fiúk, míg a fiúk több fizikai aktivitásról számoltak be. Ennek ellenére a résztvevőknek csak 10%-a teljesítette a heti 7 napos fizikai aktivitásra vonatkozó, megállapított ajánlásokat.
A kutatócsoport felfedezte, hogy a résztvevők 26,2%-ának volt pszichoszociális problémája. E tizenévesek közül 33,9%-nak volt érzelmi problémája - főként depresszióhoz vagy szorongáshoz kapcsolódva -, 9,5%-uknak nehézségei voltak a figyelmi képességekkel, 3,9%-uk pedig viselkedési problémákat mutatott.
Amikor a tudósok összehasonlították az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a pszichoszociális működés eredményeivel, azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik több egészségtelen ételt ettek, magasabb volt a depressziós tünetek, valamint a problémáik internalizálása és externalizálása.
Bár a lányok összességében több depressziós tünetről, szorongásos tünetről és internalizáló problémáról számoltak be, a tudósok a nemek szerinti bontású elemzések elvégzése után azt találták, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása és a mentális egészségügyi problémák közötti összefüggések a fiúknál erősebbek voltak.
A tanulmány szerzői szerint ezek az eredmények alátámasztják a korábban brazil serdülőkön végzett hasonló vizsgálatokat.
Továbbra is tisztázatlan, hogy a fiúkat miért érinti jobban az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas fogyasztása, mint a lányokat.
A tudósok szerint azonban a fiúk és a lányok agyfejlődésében mutatkozó különbségek lehetnek az okok. Emellett egyes típusú egészségtelen ételek, mint például a feldolgozott húsok és az energiaitalok, összefüggésbe hozhatóak a depressziós tünetek magasabb kockázatával.
Bár a tanulmány összefüggést mutatott ki az ultra-feldolgozott élelmiszerek magas fogyasztása és a tinédzserek mentális egészségi problémái között, volt néhány korlátja. Konkrétan a résztvevők önbevallásosan számoltak be a táplálkozásukról, a testmozgásról és a pszichoszociális működésükről, ami befolyásolhatta az eredményeket. A tanulmány nem tartalmazott információkat a mentális egészségi problémákkal összefüggésbe hozható egyéb változókról, mint például az iskolai végzettség, a dohányzás vagy a korábbi stresszes életesemények.
Ennek ellenére, mivel az eredmények alátámasztják a korábbi megállapításokat, a tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megvizsgálják a hosszú távú ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatását a tizenévesek mentális egészségére és jólétére.
Forrás: healthnews.com
Kapcsolódó cikkek
Magas aflatoxin-szennyezés kockázatára figyelmeztet a NÉBIH
2022. november 28. 12:58
Országos célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
Ismét vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU
2024. július 02. 18:13
Életbe lépett a vészfék mechanizmus.
Az ukrán mezőgazdaság az egyik legnehezebb kérdés az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások során. Az európai gazdák biztosan nem örülnének az ukrán dömpingnek, ráadásul Ukrajna az agrártámogatásokat is elszívná az EU tagjaként – írja a vg.hu